Recension: Emezi, Akwaeke; Sötvatten; 2018

SötvattenEn bok jag köpte på Tranans bokrea förra året var Sötvatten av Akwaeke Emezi. Boken har stått i hyllan sedan dess, men nu var jag tillräckligt tillfreds för att ta tag i en feelbadroman. Akwaeke Emezi är ickebinär och är född och uppvuxen i Nigeria. Sötvatten är hens debutroman. Boken har mottagits väl och hyllats från flera håll.

Ada bor i Nigeria och få möjligheten att flytta till USA för att studera. Där känns allt nervöst, men hela tillvaron förändras när hon träffar den danska mannen Søren, som är riktigt elak mot henne. Hon vill vänta med sex, men han våldtar henne. Då flyttar Asughara in i Adas kropp och agerar betydligt mer destruktivt. Det blir en lång spiral nedåt för Ada. Hennes andra personligheter som finns i kroppen är betydligt mer modesta i sitt beteende.

Jag vet inte om det var jag eller vad det var, men det här var lite väl skruvat för min smak. Boken var inte svårläst eller krånglig på något sätt, men jag kände att historien, som nästan uteslutande berättas av någon av personligheterna, var både för skruvad och för svart. Det finns liksom inget hopp eller någon känsla för att det kommer gå Ada väl i livet.

Jag hade bog hoppats lite för mycket på den här boken och jag antar att andra världsläsare nu gapar av förvåning över att jag inte tycker om den här boken, men jag kan inte ljuga. Det var helt enkelt inte min grej. Men ändå spännande författare och jag kommer att har utkik på om hen ger ut något mer.

2 kommentarer

1 ping

 1. Jar läser den här boken just nu. Jag tänker att den här boken handlar om dissociation.

   • Hanna3 februari, 2022 kl. 09:47
    Författare
   • Svara

   Jo, det är säkert så. För mig funkade det inte rent litterärt.

 1. […] Jag läser mest kvinnor, inget konstigt med det. Jag har dock fått höra från vissa läsare att de tror att jag inte läser manliga författare alls och det stämmer inte. Jag har läst något fler män 2022 och även lyckats läsa böcker av två olika ickebinära författare, Alex Gino och Akwaeke Emezi. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.