Recension: Gerdes, Hanna; Sömnen, Kroppen & Allt levande; 2018

Sömnen, Kroppen, Allt levande

Hanna Gerdes har gjort interaktiva böcker för barn som håller på att lära sig att läsa. Nu har de digitala böckerna om de nyfikna systrarna även blivit fysiska pappersböcker och böckerna Sömnen, Kroppen och Allt levande är utgivna på Idus förlag. Jag känner Hanna och vet att hon verkligen brinner för barn och barns lärande, samt för feminism.

Böckerna handlar om de två systrar och vänder sig till åldersgruppen 3-6 år. Alla tre böcker handlar om naturvetenskapliga ämnen och språket är medvetet ganska svårt för att väcka barnens nyfikenhet. I Sömnen får huvudpersonen Sarah lära sig om varför man behöver sova och varför barn behöver mer sömn än vuxna. I Kroppen drömmer Sarah som att hon åker in i sin väns mage och där får hon reda på vad som händer med maten. I Allt växer är Sarah på skolutflykt med sin klass och där lär hon sig om växter och djur.

Jag tyckte att böckerna var intressanta och verkligen manade till nyfikenhet, precis som var tanken. Det enda som kanske var lite tufft var att min son som är äldre än målgruppen (7 år), tyckte att den var väl svår. Han frågar när han inte fattar, men blir det för svårt stänger han av (vilket han gjorde många gånger när jag läste Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda). Men han tyckte om dem, så det var nog inte så farligt. Han tyckte för övrigt att drömmen var det roligaste och hoppades förgäves att alla böcker skulle utgå från en dröm där en skolbuss körde omkring i magen. Jag tar det som ett gott betyg. Kroppen är den mest fantasifulla boken och den både jag och sonen gillade bäst.

Illustrationerna i gjorda av Eugenia Zaporozhets och är ganska dataspels-aktiga. Men det funkar även som bok! Jag älskar att de är färgglada och uttrycksfulla. Det enda jag ställer mig frågande inför är varför de är så amerikanska. Det är inte direkt en svensk skolbuss som illustreras. Samma fenomen har jag träffat på även i Handboken för superhjältar. Jag gissar att det är för att illustratörerna inte är svenska (födda i Sverige). Men jag kan ha fel! Det är roligt att både illustrationer och text är inkluderande och har tjejer i huvudrollen. Såklart ska tjejer inte alltid spela andrafiolen i litteraturen!

Läs mer:

Adlibris: Sömnen, Kroppen , Allt levande

Bokus: Sömnen, Kroppen , Allt levande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.