100 år sedan första världskriget slutade idag

Första världskriget i bilder

Idag är det 100 år sedan första världskriget slutade. Freden kom först ett år senare, men vapenvilan kom till stånd den 11/11 klockan 11. Jag tänkte hedra detta med att ge er lite kulturella tips som handlar om första världskriget. Det var en spännande tid med rösträttsrörelser runt om i världen, men såklart ett fruktansvärt krig med många oskyldiga offer.

Böcker

Två helt skilda böcker som på något sätt berör första världskriget är Anna Larsdotter bok Kvinnor i strid och Jojo Moyes roman Sophies historia. Kvinnor i strid handlar om krig och kvinnor som deltagit och inte alltid fått en framskjuten plats i historien, för att uttrycka sig milt. Flera krig finns med, däribland första världskriget. I Sophies historia får vi följa en nutida berättelse och en från första världskriget i Frankrike. Historierna vävs samman via en tavla.

TV-serie

Downton Abbey är en fantastisk serie. Säsong två utspelar sig i England under första världskriget och flera av karaktärerna deltar i strid. Hela serien är ju att rekommendera om England i förvandling. Från gods som gick i arv via fideikommisser till ekonomiska svårigheter och rika som fick åka till kolonierna och jobba när godset inte längre gav lönsamhet. Den gryende nazismen i Tyskland får även utrymme mot slutet av serien. Men som sagt rekommenderar jag säsong två om du är intresserad av första världskriget.

Film

Jag kommer nästan inte på några filmer alls jag sett om första världskriget. Om andra finned ju en uppsjö. En minns jag dock väl. På italienskalektionerna på gymnasiet fick vi se eposet 1900 med Robert de Niro och Gerard Depardieu, dubbat till italienska. Den utspelar sig från 1900 och framåt och i huvudrollerna är det två män som föds 1901. De når således åldern för armén under kriget. Det är bara Olmo (Depardieu ) som rycker in. Han kommer från fattiga förhållanden och blir socialist. Alfredo (de Niro) kommer från en rik godsägarfamilj och han blir senare fascist. De båda männen är vänner, men mycket kommer att skilja dem åt och återförena dem genom åren. Jag minns att det var en bra film, men hemskt lång (fem timmar) och det blev lite jobbigt i längden.

För barn

Madicken utspelar sig under första världskriget. Både film och böcker rekommenderas även om de inte handlar explicit om kriget. De ger dock en bra bild om hur det var att leva i Sverige under den tiden. Klasskillnader är en stor del av böckerna.

Bertha von Suttner

Bertha von Suttner var en österrikisk fredsaktivist som skrev boken Ner med vapnen 1889 och fick Nobels fredspris för sin fredskamp 1905. Hon fick uppleva fred sina sista år i livet. Hon dog den 21 juni 1914. Den som kan sin historia vet att skotten i Sarajevo och startskottet för första världskriget var den 28 juni 1914. På något sätt var det ju för väl att hon slapp att uppleva det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.