Jag har läst alla nobelpristagare sedan 1950

Nobelpeng

Idag läste jag ut Salka Valka av Haldor Laxness, en bok jag dragit mig för i många år för att jag haft fördomar om att den skulle vara så fruktansvärt seg och jobbig. Jag klarade inte utmaningen att läsa alla nobelpristagare på femtiotalet förra året, men är nu klar. Jag tänkte läsa de kvarvarande på 40-talet i år också och dem ska jag redovisa som vanligt på Nobeldagen. Därför får ni detta inlägg redan idag! Eftersom det var ett par år sedan jag läste nobelpristagare fanns det ju också ett par nya att läsa ikapp, men den delen av utmaningen är ju oftast den roligaste.

2017 Kazuo Ishiguro: Jag lyssnade på Återstoden av dagen på Storytel med uppläsning av Reine Brynolfsson. Det var förra årets absolut bästa läslyssningsupplevelse. Vilken bok!

2016 Bob Dylan, USA: Jag har bestämt att det räcker med att ha lyssnat på honom. Det är inte mitt fel att akademien valde att utse en ickeförfattare som nobelpristagare.

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland: En författare jag läst före hon fick priset och som jag dessutom prickade in i min gissning 2015! Jag har läst Bön för Tjernobyl och Kriget har inget kvinnligt ansikte. Jag tycker att hon är en fantastisk författare!

1959 Salvatore Quasimodo, Italien: Poet som inte lämnade några djupare spår. Läste Poesie.

1958 Boris Pasternak, Sovjetunionen: Jag orkade inte ta tag i Doktor Zjivago, utan läste Försök till självbiografi. En intressant liten bok om en intressant författare i en spännande tid och land.

1957 Albert Camus, Frankrike: En gigant jag inte läst innan utmaningen. Läste Pesten och det var en av de bättre nobelpristagarböcker jag läst på senare tid.

1956 Juan Ramón Jiménez, Spanien: Jag läste novellen Månen ur Fler nobeller och även om det var rät så nyligen så minns jag ingenting av den.

1955 Halldór Kiljan Laxness, Island: Vilken överraskning! Hade förväntat mig kargt och isländskt och dödens tråkigt. Läste Salka Valka och det var kargt och isländskt, men allt annat än tråkigt! Det var varmt, kärleksfullt och också överraskande feministiskt.

1954 Ernest Hemingway, USA: Jag läste Den gamle och havet för ganska många år sedan och gillade ganska mycket. men det kändes inte då som att jag hade hittat en ny favoritförfattare som jag ville läsa mycket mer av.

1953 Winston Churchill, Storbritannien: Vi har hans andra världskriget-verk i sex band hemma, men nej det kommer inte att hända. Jag valde istället hans enda roman, Savrola, som var någon slags kärlekshistoria bland diktatorer och rebeller. Verkligen inte bra, men roligt att ha läst den. Han skrev den 1897 som följetong i en tidning.

1952 François Mauriac, Frankrike: Läste Den fariseiska kvinnan som jag tyckte kändes svårläst och obegriplig och även om jag minns lite vad den handlade om lämnade den inga djupare spår.

1951 Pär Lagerkvist, Sverige: Jag läste Bödeln för flera år sedan och tyckte om. Men mest av allt gillade jag en novell som en vän visade för mig för massor av år sedan som handlade om människor från en diktatur som kom på besök till en demokrati. Minns inte vad den hette, men minns att det var Lagerkvist och att den var fantastisk!

1950 Bertrand Russell, Storbritannien: En överraskning! Orkade inte med något av alla hans filosofiska verk, men så hittade jag Äktenskap och moral och den visade sig vara feministisk. Mycket bra val!

Nedan kan ni se mina sammanfattningar på tidigare lästa nobelpristagare. I år kommer jag att läsa de tre författare jag har kvar på 40-talet och förhoppningsvis kan jag redovisa dem på Nobeldagen som det är tänkt. Jag ska i år även läsa Elias Canetti, nobelpristagare 1981, som ska vara en bra författare och som jag endast läst en två sidor lång novell av. Det har skavt lite.

Eftersom jag är i ett nobelpristagare-flow just nu, så är det bäst att smida medan järnet är varmt. När jag är klar med 40-.talet kommer jag inte att fortsätta med 30-talet, utan tänker läsa lite mer utspritt så att jag får det lättare när det väl är dags för det årtiondet. Jag läste exempelvis idag dikter av den första pristagaren Sully Prudomme, som jag fann på Projekt Runeberg, ett ställe jag lär återkomma till. De tidiga nobelpristagarna är inte helt enkla att få tag på har jag märkt.

2000-2010

1990-1999

1980-1989

1970-1979

1960-1969

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Russell verkar kul, kvinnorna har jag läst och lite annat

   • Hanna27 januari, 2019 kl. 09:57
    Författare
   • Svara

   Bland dem som imponerar mest är ju kvinnorna helt klart i övervikt!

 2. Vilken prestation! Grattis!

   • Hanna29 januari, 2019 kl. 03:18
    Författare
   • Svara

   Tack, men bara halvvägs 🙂

  • Katarina28 januari, 2019 kl. 08:49
  • Svara

  Grattis! Det är alltid spännande att läsa dina omdömen. Får testa det där med nobelpristagare själv någon gång. Just nu kör jag Selmastories läsutmaning, det får räcka så länge. 🙂

   • Hanna29 januari, 2019 kl. 03:18
    Författare
   • Svara

   Allt som lockar till läsning ä bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.