Recension: Wennstam, Katarina; Pojken under bron; 2018

Pojken under bronAndra boken av Katarina Wennstams ungdomsdeckare om Alex Skarp heter Pojken under bron. Precis som med Flickan på hotellet, lyssnade jag på boken på Storytel. Alexandra Rapaport var inläsare. För tillfället i mitt liv har jag inte så mycket plats för ljudböcker, men i veckan när jag var helt däckad i halsfluss utan mediciner hemma var lyssna det enda jag orkade med.

Alex är på fest med sin nya pojkvän Noah och sin kompis Charlie. Hon och Noah blir osams efter att han blivit svartsjuk när hon dansade salsa med Charlie. De går ifrån festen. Efteråt får de veta att en pojke blivit mördad utanför festen och Charlie går inte att få tag på. Samtidigt som Alex försöker nysta i vad som har hänt tillsammans med sin hemmasittande vän Bianca, kämpar hon mot sin svartsjuka pojkvän. Men det värsta av allt är att Alex inte kan släppa att Charlie har något med mordet att göra.

Det var en bra uppföljare till Flickan på hotellet och författaren har varierat temat lite. I förra boken var det Alex som nystade i ett mordfall och i denna är hennes vän direkt inblandad. I den här var själva polis- och rättsarbetet något nedtonat, även om Alex sjuka mormor är med även i denna. Det finns många övertydliga feministiska passager, men jag tror att det funkar just för att det är en ungdomsbok. Pojkvännen Noah blir tex arg när Alex får en dickpick och undrar varför hon flirtar med andra. Här gäller det för Alex att stå upp för sig själv, vilket hon nästan gör lite väl enkelt. Vänskapen med Charlie och om det är kompatibelt med att ha en pojkvän står också i fokus.

Det var en spännande deckarhistoria och Alex Skarp är en trevlig bekantskap. Jag hoppas att det går hem hos ungdomar för Alex är precis en sådan förebild som många unga tjejer skulle behöva.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Eli läser och skriver, Barnboksbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.