Recension: Russell, Bertrand; Äktenskap och moral; 1929

Marriage and moralsJag ska läsa alla nobelpristagare på 50-talet i år och Bertrand Russell fick det 1950. Han är väl kanske främst filosof och jag visste inte vad jag ville läsa av honom.  A History of Western Philosophy står i bokhyllan och är en tegelstan. Jag var inte så sugen på den. Så hittade jag Äktenskap och moral och valde den. Jag visste inte alls vad jag skulle vänta mig och trodde knappast att jag skulle recensera boken här.

Bertrand Russell var socialist och mycket progressiv när det kom till frågor om sexualitet och moral. I boken Äktenskap och moral går han igenom sin ståndpunkt gällande den viktorianska idealet i England och det är långtifrån överensstämmande med hans egen uppfattning. Han börjar med att nämna sin mamma som var feminist (han använder det ordet) och som kämpade för kvinnors rösträtt. Nu går frigörelsen vidare, menar han, och det är därför kontraproduktivt att låsa in kvinnorna i en stram moral. Han går vidare till att prata om dubbelmoralen i att män får ligga med prostituerade, som man då offrar för de gifta kvinnornas skull. För att män måste få ligga var ju självklart, trots att moralen egentligen sa något annat.

Det är klart att Russell inte är feminist enligt dagens politiska diskurs, men han är på god väg. Hans slutsatser är att sex borde vara en privatsak, att familjeplanering är bra och att skilsmässa borde tillåtas, i alla fall om barn inte finns med i bilden. En intressant tanke är att kvinnors lägre intellekt (som han anser otvivelaktig) beror på att de är sexuellt kuvade och inte på att de är så av naturen. En negativ sak är att han inte tar helt avstånd från rasbiologi, men det var det många vid den här tiden som inte gjorde, och han är verkligen inte positiv till det.

Jag är glad över att jag valde den här spännande, delvis feministiska, boken av en bättre bemedlad man på 20-talet. När jag läst på mer om honom har jag förstått att han även var för avkriminalisering av homosexuella förbindelser. Han gick uppenbarligen i sin feministiska mors fotspår och många av hans tankar om äktenskap, sex och moral har ganska länge varit självklara.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.