Nobelpriset i litteratur 2015 går till Svetlana Aleksijevitj?

Svetlana Aleksijevitj

Nu börjar det nästan bli tradition att jag skriver om vem jag tror/hoppas på får nobelpriset i litteratur. Min favorit Assia Djebar är död och Margaret Atwood tror jag inte så mycket på. Därför går årets gissning/förhoppning till vadslagningsbyråernas toppnamn Svetlana Aleksijevitj.

Jag har pinsamt bog inte läst Kriget har inget kvinnligt ansikte men lägger den genast i handväskan för omedelbar tunnelbaneläsning! Däremot har jag läst En bön för Tjernobyl, som är Aleksijevitjs gripande skildring av Tjernobylkatastrofen och dess offer.

Aleksijevitj är född i Ukraina i dåvarande Sovjetunionen men bor och är verksam i Vitryssland. Hon skriver på ryska. Det skulle vara roligt om priset gick till Aleksijevitj, inte minst för att genren reportage och journalistisk inte fått någon nobelpris förut och hon skulle vara en mycket värdig vinnare.

På torsdag får vi veta!

2 kommentarer

1 ping

  • Ylva5 oktober, 2015 kl. 08:55
  • Svara

  Om du tänkte läsa den i kollektivtrafiken hoppas jag att du inte har något emot att fälla några tårar i offentligheten. Den är mycket bra, men hemsk och berörande.

   • Hanna5 oktober, 2015 kl. 08:56
    Författare
   • Svara

   Det har hänt förut! Många gånger 🙂

 1. […] gissade rätt om vem som skulle få nobelpriset i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.