ABBA – The Museum

Jag har älskat ABBA i snart 30 års tid. Det går med andra ord tillbaka till tiden före ABBA Gold kom 1992. Tror snarare att startskottet var den österrikiska fåniga gruppen Edelweiss som med låten med Bring me Edelweiss 1988 fick en dundersuccé. Vad min mamma hörde då, men som ingen i min ålder fattade var att låten Bring me Edelweiss var en cover på ABBAs SOS (klicka på länkarna, lyssna och jämför).

Igår var dagen så jag gjorde slag i saken och betalade det tämligen hutlösa inträdet på 195 kr per person och tog med familjen på ABBA The Museum. Det är ett interaktivt museum och jag trodde att det därför skulle vara perfekt för en fyraåring, men bortskämd av förskolans alla museibesök sprang han runt och förgäves letade efter ett barnrum. Han tyckte väl att det var ok så helt bortkastade pengar var det inte (för oss alltså, han gick såklart in gratis).

ABBA som vaxdockor

ABBA som vaxdockor. Hugo är lite intresserad och blockerar fotovyn för ett stort gäng tyska högstadieelever.

Waterloo-utstyrseln från Brighton

På museet var det mycket fokus på kläder. Här är den kanske mest legendariska utstyrseln från Eurovisonfinalen i Brighton 1974 då ABBA vann med Waterloo.

Systudio för ABBA-kläder

Fokus på kreationer och här ser ni en systudio som det kan ha sett ut där kostymerna kom till. Älskar alla de underbara färgerna!

De berömda kattklänningarna

Och apropå kreationer så är här de berömda kattklänningarna som Frida och Agneta har haft i både lång och kort version. Jag älskar mönstret och blev så otroligt glad när jag såg att shoppen på museet sålde t-shirtar med samma motiv. Köpte mig en blå!

Jag och Hugo försöker göra ett fint Arrival-omslag

Jag och Hugo försöker göra ett fint Arrival-omslag. Det gick sådär. En hypergravid klump och en vilding som inte vill sitta still.

ABBA-skivor i massor

Massor av skivomslag! Jag började ju samla ABBA-skivor på CD:ns tid och jag har deras originalskivor på CD samt samlingsskivor med låtar som inte funnits med någon annanstans. Vet inte var jag har dem nu. Förmodligen i källaren.

Hugo i ABBA-discot

De interaktiva delarna såsom dansa och sjunga med animerade ABBA-figurer föll inte barnet i smaken, men discot på slutet tyckte han om. Han sa att lamporna och skenet gjorde att det såg ut som att han hade krafter (som Elsa i Frost, vad annars?). Själv fick jag dansa till den absolut bästa ABBA-läten. Vilken är det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.