Berömda och glömda idrottskvinnor: Heidi Andersson

Heidi Andersson

Idag är det final i Mästarnas Mästare och i år har endast en kvinna tagit sig till final, armbryterskan Heidi Andersson. Hennes insats i programmet har kanske inte varit dunderimponerande, men jag måste nog ändå säga att jag hejar lite på henne ikväll (om hon nu går till final, för det vet vi ju inte än).

Armbrytning är ingen sport som fått något stort genomslag i media i Sverige. Ett litet uppsving kom när dokumentären Armbryterskan från Ensamheten sändes i SVT. Den hade premiär 1 oktober 2004. Historien om den envisa och starka tjejen från Norrlands inland kommer många ihåg, även om de inte sett filmen. I Mästarnas Mästare berättar hon om att hennes första VM gick i Tokyo och när hon reste dit med sin pappa hade hon aldrig varit utanför kommungränsen. Hem åkte hon med en guldmedalj. Före filmen hade hon vunnit 4 VM-guld, efter den har det blivit sju till.

Anderssons karriär är fantastisk. Utöver alla VM-guld har hon även flera VM-silver, EM-guld och EM-silver. På sin hemsida skriver hon att hon är mycket stolt över sitt EM-silver i vänster arm 2012 eftersom hon då 65 kg tung tävlade i 80 kilosklassen. Hon hade inte lyckats kvalificera sig till 65 kg på grund av att hon inte deltagit i SM.

Efter sin karriär som armbryterska har hon satsat mycket på miljöfrågor och har ett mål att leva fossilfritt 2025. Hon lever tillsammans med skidskytten Björn Ferry och deras son Dante i en lägenhet i Storuman, men drömmer om att i framtiden bo i ett ekohus.

UPPDATERAT

Caroline Ek, kickboxning, är också kvar i Mästarnas Mästare. Får nog ta och skriva om henne också som kompensation till mitt förminskande av henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.