Veckans feminist: Sonja Åkesson

Kort fakta

Född 1926 på Gotland, död 1977 i Stockholm
Debuterade med diktsamlingen Situationer 1957
Slog igenom med Husfrid 1963

Sonja Åkessons feministiska gärning

Sonja Åkesson föddes och växte upp på Gotland. Hon gifte sig i unga år med Nils och fick två barn med honom. Efter att ha haft ett förhållande med en gift man och blivit gravid med honom, flyttade hon och hennes barn hem till hennes föräldrar som då var bosatta i Stockholm. Hon fick en son som dog när han var två. Hon gifte om sig med Bo Holmberg 1956 och fick ytterligare en son. Alla fem flyttade till den nybyggda Stockholmsförorten Hässelby. Familjen flyttade efter några år tillbaka till Stockholms innerstad.

Hon debuterade 1957 med diktsamlingen Situationer, men1963 kom hennes stora genombrott, diktsamlingen Husfrid. Hennes kanske mest kända dikt finns där, Äktenskapsfrågan. Dikten inleds med raden Vara vit mans slav och har blivit en feministisk klassiker.

Hon skilde sig från Bo när hon träffade poeten Jarl Hammarberg, senare Jarl Hammarberg-Åkesson. Hon fick en dotter med honom. De engagerade sig helhjärtat i kulturlivet och Åkesson blev en del av kvinnorörelsen som uppskattade hennes verk. Hon skrev inte bara dikter, utan även många pjäser som sattes upp runt om i Sverige.

Åkesson hade stora psykiska problem under sina sista år, men slutade inte att skriva. Hon sökte och fick hjälp, men mådde ändå allt sämre. Sedan drabbades hon av levercancer och dog 1977.

Sonja Åkesson och jag

Jag läste hennes dikt Neeijj i Siv Widerbergs diktantologi Kärlek och uppror, som var min lyrikbibel som ung. Den handlar antagligen om att förlora oskulden (jag gjorde den tolkningen då och hennes biograf Amelie Björk gör samma tolkning). När jag första gången läste dikten Äktenskapsfrågan var jag helt såld på Sonja Åkesson, en av mina idag absoluta favoritlyriker.

Bok av Sonja Åkesson som jag läst och recenserat

En värk att anpassa 1973

Bok om Sonja Åkesson som jag läst och recenserat

Björck, Amelie; Sonja Åkesson; 2008

1 ping

  1. […] Sonja Åkesson: Jag älskar lyrik och Sonja Åkesson är så härligt 70-talsfeministisk och det är svårt att inte känna kampglöden mellan raderna. Läsa henne om ni inte gjort det! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.