#stoppaboktullen: Postnord försvårar för världsläsare

Stories from Macao

Boken som uppmärksammade mig på Postnords straffavgifter på böcker. Visions of China, Stories from Macao med noveller utvalda och översatta av David Brookshaw.

För en vecka sedan fick jag en avi från Postnord. Jag skulle betala drygt 40 kr plus postens administrationsavgift på 75 kr. för en bok jag köpt från ett antikvariat i USA. Det är såklart det så kallade Kinapaketen de vill åt, men det drabbar även oss världsläsare. Nu startar jag #stoppaboktullen. Häng på! Men läs gärna min berättelse först.

Jag har förståelse för att vi ska betala skatt på det vi köper. Jag har mindre förståelse för att det ska kosta 75 kr i ”administrativ avgift”. Man kan deklarera sina varor själv (vilket är så krångligt att det får 75 kr att framstå som en ohyggligt liten summa), men avgiften på 75 kr kommer man ändå aldrig ifrån. Varför man då ens erbjuder självdeklaration är en gåta.

Jag beställde en bok. Fel ett är att min bok kostade ca 170 kr och jag fick betala dryga 40 kr i skatt. Det är inte 25% moms på böcker, det är 6%. Då kunde jag kräva pengar tillbaka av tullen, fick jag veta. Men jag kommer att få tillbaka typ 15 kr och det är klart att jag inte orkar ställa till besvär för det.

Fel två är att det är 0% moms på antikvariska böcker. Men tullen kan inte se skillnad på böcker och böcker så de drar alla över en kam (enligt person jag talade med på Tullverket, inte mina ord) och alla böcker räknas med 6% moms. Får man verkligen göra så? Att boken jag beställt är antikvarisk råder inga tvivel. Den har en gång tillhört Milford Town Liberary i Massachusets, USA.

I veckan struntade jag i att jag skulle behöva betala 75 kr och beställde en bok från Amazon. Den kostade 4 kr och jag kommer då få betala 1 kr i skatt och 75 kr i avgift. Rimligt? Nej. Boken är såklart antikvarisk, inga nya böcker säljs för mindre än en femma. Lusten att läsa en bok med blandade texter från Oceanien var större än att hålla mig undan Postbords avgifter. Den här gången. Alternativ till att läsa just den boken finns naturligtvis inte. Det är inte en bok Stockholms stadsbibliotek har på sin inköpslista, precis.

Det är egentligen dumt att gnälla på regler och att de efterföljs, men jag tycker att det är förfärligt att det inte länge går att beställa begagnade böcker från andra sidan jordklotet utan att bli skinnad. Inte nya heller för den delen. 75 kr är ganska många procent av en bok och har man ett intresse för udda litteratur är det ju inte direkt så att man kan göra en massbeställning från en och samma säljare. Och varje paket kostar 75 kr.

Jag är sur för att mitt bidrag till att bredda förståelsen för kvinnor i världen nu har fått ett motstånd i Postnord. Jag lovar att inte tystas, men jag kommer inte heller att hålla tyst. Denna helt omotiverade straffavgift på böcker måste stoppas! Håller du inte med?

Nu startar vi ett upprop tycker jag! #stoppaboktullen

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. min bok från England har inte kommit på 1 månad (WaterstonesMarketplace) får pengarna tillbaks, men ville ha boken
    (svärdotterns födelsedagspresent från Australien har inte kommit fram 2 månader, men räkning har hon fått!!)

  2. konstigt för moms ska vara på paket med värde över 500 kr…?

      • Hanna28 april, 2018 kl. 01:36
        Författare
      • Svara

      Nej, nu ska allt momsas.

      1. konstigt att du fick betala moms på ett paket vars värde mindre än 500 kr…

          • Hanna28 april, 2018 kl. 08:33
            Författare
          • Svara

          Det står ingenting om det på tullverkets hemsida: http://www.tullverket.se/sv/privat/avgifter/tullfriavaror.4.7df61c5915510cfe9e710955.html

            • Anonym9 augusti, 2018 kl. 02:00

            Står här: http://www.tullverket.se/allmantomattskickaellertaemotengava.4.792224361590183a4d311c8.html

            Födelsedagspresenter från Australien är momsfria upp till 500 kr om avsändaren är en privatperson (vilket jag antar är fallet här). Postnord missar dock ofta att dessa försändelser är momsfria och vill ha betalt ändå.

            För att en bok ska räknas som antikvarisk (och alltså är momsfri) tror jag att den måste räknas till kategorin ”antikviteter mer än 100 år gamla”.

            Tänk på att du också ska betala 6% moms på frakten. Det lär inte kosta 4 kr inklusive frakt från USA; det där är nog exklusive frakt.

            Jag har samma problem som du att Postnord kräver mig på 25% moms på böcker. En försändelse (värde drygt en tusenlapp) skulle Postnord ha 280 kr för att lösa ut. Här är det värt besväret att ansöka om återbetalning av drygt 200 kr från Tullverket, men för att få tillbaka pengarna måste Postnord lämna ut försändelsens ”tull-id” och Postnords kundtjänst vet inte vad tull-id är för något. Dessutom tog Postnords tullhantering hela tre månader från det att försändelsen kom till Sverige till det att den levererades.

            För övrigt slipper du inte avgiften på 75 kronor om du deklarerar själv; Postnord vill ändå ha betalt, men i det fallet för ingenting.

    • Ted Yap10 maj, 2021 kl. 05:44
    • Svara

    Jag har under många år beställt begagnade böcker från t.ex. USA och aldrig betalat en deklarationsavgift förut. Det är under ssta månader att jag fått betala 75 kr. för varje lilla bok som kostade bara några dollar. Jag undrade om det fanns nya regler men enligt tullverket har det altid varit så. Jag är besviken och frustrerad och misstänker att de Postnord har hittat ett sätt att tjäna pengar after de blev agenter för Tullen. Ussch.

    1. Alltid är väl att ta i, men för några år sedan tig PostNord i med hårdhandskarna mot Wish och liknande företag, vilket även drabbade oss som gillar antikvariska böcker. Egentligen är momsen noll på dem, men vi åker ändå på 75 kr. Och det är ju absurt att begära tillbaka 1 kr i skatt som jag har rätt att få tillbaka, när jag ändå måste betala avgiften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.