Recension: Skugge, Linda; 45 – Morbus Addison; 2018

45 - Morbus AddisonDet var fem år sedan Linda Skugges bok 40 – Contant Reader kom ut. Det har gått fem år och det har hänt mycket på den tiden. Det stora är att Skugge har drabbats av en hemsk dödlig sjukdom, addison, som gör att hennes arbetsförmåga är kraftigt nedsatt. Morbus Addison (Piratförlaget) handlar om kampen för en diagnos och för att få rätt behandling.

Linda Skugge är lika underbart bitter och rasande som i den förra boken. I den här boken träffar hennes bitterhet rakt i hjärtat på ett helt annat sätt än i den förra. Boken är uppbyggd som en ABC-bok, men kretsar mest kring addison och hennes tillstånd, samt vården.

Jag kan inte låta bli att tänka på alla andra kvinnor som jag läst om och som jag till och med känner, som alla råkat ut för det Linda Skugge råkat ut för. Hon mår skit, rasar i vikt, går till läkare (plural) och alla säger samma sak – du är kärnfrisk. Inte ens den läkaren som tillslut gjorde de avgörande testerna och som fräste ”du har INTE addison” erkände sitt misstag. I själva verket hörde hen inte av sig förrän efter flera veckor. Resultatet? Istället för att kunna bli botad blev resultatet en livslång, plågande sjukdom. Jag förstår att Skugge blir provocerad över folk som tycker att de har det svårt när de inte har råd att bygga ut sommarstugan.

I Skugges fall innebar sjukdomen att hon fick avveckla sitt företag och nu tvingas att kämpa hårt för nya uppdrag som kan hålla familjen flytande. När hon beskriver hur hon kämpar är det med en total nakenhet och en stor portion svart humor och det är inte svårt att tänka sig att det är precis så det är. I bokhandeln säger de att några böcker säljer bättre efter att de berättat att Skugge tipsat om att de kan användas som drinkunderlägg. Samma förlag har nekat henne att skriva för dem. Lina Skugge är känd och används i marknadsföringssyfte, men trots det får hon svårt att få uppdrag.

Morbus addison är den första av två böcker som Skugge ger ut i år och jag kan inte låta bli att bli mäkta imponerad. Trots sjukdomen som hon borde vara sjukskriven på heltid för, har hon skrivit två böcker. Linda Skugge slutar aldrig att imponera på mig.

Läs mer: Adlibris, Bokus, CRM Nilsson

1 ping

  1. […] Skugge Förlag: Piratförlaget (2018) Köp den t.ex. här eller här. Andra som skrivit om boken: Feministbiblioteket, C.R.M. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.