Passa på att njut nu, för fan!

Höggravid i Hammarby Sjöstad

Folk säger ofta att jag ser så pigg och fräsch ut. Det är jag inte, men det är betydligt trevligare att få höra det än att få på sig någon slags njutningsförväntan.

Nej, den här gången har jag nog gnällt för mycket på min jobbiga graviditet i sociala medier så att alla människor som förvisso vill väl, men som säger det mest korkade, har hållit tyst. Vad säger man till en höggravid kvinna som är supertjock och supertrött och som bara vill att allt ska vara över? Jo, att hon ska passa på att njuta nu för sen blir det minsann sömnbrist och ett fruktansvärt jobbigt liv. Och det självklara svaret på det är: Njuta av vad då?

Det mest uppenbara felaktigheten i att passa på att njuta nu är ju att man längtar efter sin bebis. Att få lära känna en helt ny människa är ju fantastiskt och själva målet med graviditeten. Det är klart att det inte bara är en dans på rosor att ha ett spädbarn, men att få sniffa i en bebisnacke är ganska mycket mer njutning än att spy av gravidillamående. Om jag får göra jordens understatement.

Det andra är sömnbristen. Jag tror att de flesta höggravida kvinnor lider av sömnbrist. Eller i alla fall en väldigt stor andel av oss. Jag sover i tvåtimmarspass och har efter fem-sex mycket svårt att somna om. Med en bebis kan man få sova mer om man har tur. Faktiskt.

Det tredje är gravidkomplikationer och nu sticker jag ut hakan igen och säger att de flesta höggravida har någon form av komplikation eller i alla fall någon krämpa som hon börjar tröttna på. Om inte annat är hon trött på att vara tjock. Det är svårt att njuta av framtunghet eller vätska i benen. Det är svårt att njuta av illamående eller foglossning. Förvärkar och tryck mot urinblåsan är inte heller så njutbart. Inte heller att inte kunna knyta sina egna skor eller att behöva äta femton piller om dagen som bland annat gör dig hård i magen.

Det fjärde är mat och dryck. Den som går strikt på Livsmedelsverkets rekommendationer längtar förmodligen ihjäl sig efter en bit brieost eller lite parmaskinka. Ett glas vin eller champagne saknar de flesta. Om man som jag har drabbats av dålig smak i munnen kan man dessutom sakna hallon, sura s-märken och Earl Grey. Eller pepsi max. Kanske längtar jag mest efter att kunna äta en glass utan att må illa efteråt. Eller så är det ett glas Amarone som lockar mest. Jag vet inte riktigt. Fast så bör jag kanske ändå passa på att njuta nu för sen får jag ju inte sova.

En femte sak är andras åsikter. Det kvarstår såklart för alla har åsikter om hur du tar hand om dit barn. Men det är jäkligt tröttsamt att människor har synpunkter på vad du stoppar i dig eller hur lugnt du tar det. Igår fick jag utstå tio frågor om samma sak: Är du helt säker på att du ska ha din burgare ogenomstekt? Är den till dig? Verkligen? JA! Jag äter ogenomstekt kött för att det är mitt val! Dessutom har inte livsmedelsverket några synpunkter på det så länge det handlar om nöt. Så det så.

Men det är ju så kul att inte kunna vända sig i sängen, inte ha några kläder att sätta på sig och få stå med ett glas bubbelvatten när alla andra dricker skumpa, så skål på er och passa på och njut alla höggravida kvinnor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.