Veckans feminist: Lucía Etxebarría

Lucia Etxebarria

Kort fakta

Född 1966 i Valencia, Spanien.
Slog igenom med romanen Kärlek, nyfikenhet, prozak och tvivel 1997.
Har vunnit flera priser för sina böcker.

Lucía Etxebarrías feministiska gärning

Lucía Etxebarría föddes i Valencia men flyttade senare till Madrid för att studera engelsk litteratur och journalistisk. Hennes debutbok kom 1996 och var en historia om Kurt Cobain och Courtney Loves kärlek. Hennes första roman; Kärlek, nyfikenhet, prozak och tvivel, har översatts till svenska. Det är i hennes två första romaner som hennes feministiska åskådning blir som tydligast.

Kärlek, nyfikenhet, prozak och tvivel blev inte någon succé när den kom ut i Spanien 1997, berättar Etxebarría för Aftonbladet. Men en kvinnlig publik föll för det vilda sexskildringarna i boken, sex som män alltid har skrivit om men som inte var så vanligt ur ett kvinnligt perspektiv. Boken kom senare att översättas till en rad olika språk. I Sverige kom den ut 2004.

Etxebarría kallar sig själv feminist, men tror att det är annorlunda att vara feminist i Spanien och Sverige, eftersom att hon ser att vi kommit längre här. För henne är feminismen viktig och den genomsyrar allt i samhället, säger hon till Aftonbladet.

Efter succén med Kärlek, nyfikenhet, prozak och tvivel, som alltså blev en succé tillslut, har hon skrivit många fler böcker. Uppföljaren, som på svenska heter Beatriz och himlakropparna, belönades med det spanska litteraturpriset Premio Nadal 1998. De två böckerna är för övrigt de två enda som hon skrivit som finns tillgängliga på svenska. Hennes senaste roman kom ut 2013.

Lucía Etxebarría och jag

Jag hittade författaren när jag sökte spanska författarinnor till min semesterutmaning 2014. Jag läste boken Kärlek, nyfikenhet, prozak och tvivel och tyckte mycket om den. Dock kände jag redan då att det vore roligt att se vad Etxebarría skulle skrivit idag. Boken har ju några år på nacken och sannolikt har ju mycket hänt på den feministiska fronten även i Spanien. Jag tycker att det är synd att bara en bok till finns på svenska, men den borde jag i alla fall se till att läsa inom kort!

Bok av Lucía Etxebarría som jag läst och recenserat

Kärlek, nyfikenhet, prozak och tvivel 1997

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.