Munro, Alice; För mycket lycka; 2009

För mycket lyckaFört mycket lycka är en novellsamling om kvinnor i Canada. Det handlar ofta om vardagliga saker och precis som i boken Nära hem har Munro en förmåga att fånga det lilla och beskriva och utveckla det. Små vardagliga problem blir intressanta och känns viktiga.

Jag fick tag på den här boken några dagar innan min son föddes. Det visade sig inte vara så lyckat. Den första novellen är nämligen en fasansfull historia om en kvinna vars man dödar deras tre barn för att hämnas. Sådant vill man inte läsa och förälder eller blivande förälder. De andra novellerna är inte lika dramatiska. Den sista novellen som bär samma namn som boken, är annorlunda och handlar om en rysk matematiker, Sofia Kovalevsky, som får en professorstjänst i Stockholm. Den berättelsen bygger på en sann historia. Det var också den bästa, enligt mig.

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, SvD, Expressen, GP, Corren

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om För mycket lycka av Alice Munro

1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3896
    • Petter Eremiten on 15 oktober, 2011 at 12:19
    • Svara

Hennes officiella namn var Sofia Kovalevskaja. I uppslagsböckerna står det Sonja Kovalesky. Hin var världens första kvinnliga professor och var även skönlitterär författare. Hon lär ha sammanräffat med August Strindberg i Schweiz enligt Stefan Wildhe: En skandalskrivare i nattrock och kalsonger, h:ström, 2006, s. 153.

Med Vänlig Hälsning

Petter Eremiten

Tack för informationen! Väldigt spännande historia och jag kan tänka mig att läsa mer om henne.