Abonji, Melinda Nadj; När duvor flyger; 2010

När duvor flygerEn bok blir inte automatisk feministisk för att den har kvinnor i huvudrollen, men när jag läste När duvor flyger så kände jag ändå att jag måste recensera den här. Boken skildrar en bit europeisk historia sett ur en kvinnas ögon.  Den handlar om hur det är att inte passa in i ett nytt land och hur man både saknar och lite föraktar det land man kommer ifrån. Jag tänkte mycket på Stalins kossor av Sofi Oksanen och de är ganska lika i just det hänseendet.

Ildikó och hennes familj är ungrare från Vojvodina i Serbien. När Ildi och hennes syster är små flyttar familjen till Schweiz för att börja ett nytt liv. De åker ofta till hemlandet och besöker släktingarna, men en dag kommer kriget som gör de omöjligt för dem att åka hem. Ildikó är berättelsens jag och genom henne får vi se hur livet som invandrare kan vara och hur utanförskap kan kännas. Det är också en historia om hur det är att tillhöra en minoritetsbefolkning som inte känner så mycket sympati med den majoritetsbefolkning, vars land man tvingas slåss förr.

Jag älskade När duvor flyger och kan varmt rekommendera den. För den som är intresserad av forna Jugoslaviens historia är boken ett måste. Det är ett stort intresse för mig, och jag lärde mig mycket om  Vojvodina och den ungerska minoriteten, något jag inte läst så mycket om tidigare.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Norstedts, Aftonbladet, DN, SvD

Andra bloggar: Varbergs bibliotek, Ingrids boktankar

2 kommentarer

3 pingar

  1. Låter intressant. Den måste jag lägga på minnet.

    1. Gör det! Den är verkligen bra.

  1. […] Melinda Nadj Abonji – När duvor flyger: Det är en av de absolut bästa böcker jag läst i år. Jag älskade språket, personerna, miljöbeskrivningarna och helheten i den här boken. Det spelar såklart in att jag har ett särskilt intresse för Balkan, men även utan det kan man älska När duvor flyger. […]

  2. […] men det finns också nya förmågor som jag precis upptäckt som Marie Ndiyae (Frankrike) och Melinda Nadj Abonji […]

  3. […] När duvor flyger av Melinda Nadj Abonji: Så otroligt bra om en ungersk familj från Vojvodina som flyttar till Schweiz […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.