Veckans feminist och födelsedagsbarn: Tove Jansson

Tove JanssonKort fakta

Född 9 augusti 1914 i Helsingfors och död 2001.
Den första boken om Mumintrollen kom 1945.
Hon gav ut sin första vuxenroman 1968, Bildhuggarens dotter.

Tove Janssons feministiska gärning

Tove Jansson växte upp i ett finlandssvenskt konstnärshem i Helsingfors. Hon gav ut sin första bok 1933 under pseudonymen Vera Haij. 

Under sin barndom tillbringade familjen många somrar på Blidö i Stockholms skärgård och det var den ön som kom att bli modell för Mumindalen. Tove Jansson skrev den första boken om Mumintrollen 1945 och det har sedan blivit inte mindre än nio böcker och otaliga seriealbum och bilderböcker. Böckerna har översatts till 45 språk.

Tove Jansson var inte bara mamma till Mumintrollen, hon var också radikal och hade en feministisk agenda. Detta har kanske inte alltid varit tydligt eftersom exempelvis Muminmamman är mycket stereotyp (se The Guardian). Privat stod hon emot konventionerna och vägrade att gifta sig och skaffa barn. Från 1955 och fram till sin död levde hon tillsammans med Tuulikki Pietilä, kvinnan som fått vara modell åt Muminfiguren Too-ticki.

Tove Jansson och jag

Jag älskade inte Mumintrollen när jag var barn, men de fanns där. Jag hade svårt för den så vackra finlandssvenska dialekten och så gillade jag inte Muminpappan och havet som var en av två Muminböcker jag hade. Jag tyckte bättre om Farlig midsommar som vi också hade. Vem ska trösta Knyttet? är en barnbok som jag älskade då och som jag verkligen älskar fortfarande. Den har ett underbart rim med flyt och helt utan nödrim. Jag har inte tänkt på att Tove Jansson skulle vara feminist, men nu när jag förstått att hon var det ska jag verkligen ta mig i kragen och läsa biografin över henne.

Böcker av Tove Jansson som jag läst och recenserat

Vem ska trösta Knyttet? 1960

Sommarboken 1972

Tove Jansson 100 årDenna text om Tove Jansson har samma mall som alla mina veckans och dagens feminister. Anledningen till att jag skriver det nu och publicerar den vid den här tiden är att det är en del av detta bloggmaraton som Bokbabbel har initierat. Här ser du vilka andra som deltar och när de publicerar sina inlägg.

5 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Är nu chockad över det faktum att det var en svensk ö som fick stå modell för Mumindalen! 😀 Såg du att Sagas bibliotek också skrivit om pseudonymen, och snarare om vems namn det egentligen var?

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna9 augusti, 2014 kl. 12:13
    Författare
   • Svara

   Det såg jag inte, måste genast kolla det! Och ja, visst var det roligt att Blidö var förlagan till Mumindalen?

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Egentligen tycker jag inte att Muminmamman är så förskräckligt stereotyp, hon är visserligen matlagande och omhändertagande, men hon kan också vara befriande saklig och är definitivt inte självutplånande – utom kanske i Pappan och havet där hon drar sig undan så till den milda grad att hon försvinner in i väggen för att få leva sitt eget liv. Också det en sorts protest. Pappans manlighetsprojekt visar sig ju också splittra familjen, inte bara på ont kanske, men i alla fall.

  Om du gillar Vem ska trösta Knyttet? så ska du läsa hennes andra bilderböcker. Sagas bibliotek har skrivit om Hur gick det sen? och så finns det Den farliga resan, som också är rätt cool.

  Hittade hit via maratonet, jag håller nu på att kolla vad andra skrivit 🙂

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna11 augusti, 2014 kl. 09:13
    Författare
   • Svara

   Du är andra personen som säger att Muminmamman inte alls är så stereotyp, så jag måste verkligen läsa fler böcker så att jag kan bilda mig en egen uppfattning 🙂

   Jag såg Sagas tips och kommer definitivt att läsa dem!

   Nu ska jag kolla upp vad du har skrivit!

 1. […] vad gäller en pseudonym Jansson använde sig av som ung, något vi får läsa mer om även hos Feministbiblioteket som, sitt bloggnamn troget, bjuder på en presentation av Jansson som feminist. Jag visste t.ex. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.