Veckans feminist: Li Yinhe

Li Yinhe

 

Kort fakta

Född 1954 i Beijing
Doktorerade i sociologi i Pittsburg, USA 1988
Är idag verksam som professor vid Shanxiuniversitetet i Kina

Li Yinhes feministiska gärning

Li Yinhe började studera vid Shanxiuniversitetet i provinsen Shanxi i nordöstra Kina, inte så långt från Beijing. Hon kom senare att bli forskare vid Kinas akademi för samhällsvetenskaper. Hon var också anställd på regeringstidningen Guangming Daily som redaktör. Hon utbildade sig i USA och doktorerade i sociologi vid University of Pittsburgh.

1980 gifte hon sig med Weng Xiabo, kinesisk författare och universitetslärare. Han avled 1997.

Hon har skrivit otaliga texter om sexualitet och frihet och pratar om att den sexuella revolutionen som skedde i väst på 70-talet pågår just nu i Kina. Dock sker den under ytan eftersom Kina fortfarande är ett konservativt land när det kommer till sex och äktenskap. Hon skriver också om familjepolitik, där alla måste få gifta sig av kärlek och själva välja om de ska gå skilda vägar, homosexualitet, och frihet från våldtäkter för kvinnor i nära relationer. Hon har exempelvis skrivit förslag till de kinesiska myndigheterna (2003, 2005, 2006) om att införa samkönade äktenskap, utan resultat.

Li Yinhe och jag

Jag kände inte till henne innan jag gick till min goda vän Wikipedia och frågade om kinesiska feminister. Jag hittade ett par texter som finns översatta till engelska, men annars är det skralt på den fronten. Jag ska titta efter böcker om och av henne i Hongkong.

Texter av Li Yinhe som jag läst och recenserat

Texter 1991-98

2 kommentarer

1 ping

  • Queen Elizabeth IV26 februari, 2013 kl. 09:32
  • Svara

  hei. hun var gift med *Wang Xiaobo* som hun utgav boken Tamen de Shijie (their world) med i 1992. det var den förste sosialvitenskapelige akademiske boken om (mannlig) homoseksualitet i Kina, og förste gang hvor temaet ble tatt opp som et sosialt fenomen, ikke kun medisinsk eller moralsk (og dermed negativt).
  Hun har oversatt böker om queer teori fra engelsk til kinesisk, og hun er meget aktiv debattant på sin mikroblogg i Kina. To ganger har hun innstilt homoekteskap som lovforslag til den kinesiske sentralkomiteen (uten hell så langt). En meget viktig stemme i Kina hvor hun tar opp gay marriage, queer spörsmål etc med stor autoritet. Som person er hun ydmyk og hyggelig.
  Takk for at du tar opp kinesiske perspektiver.

  1. Tack ska du ha för att du kommer med fler upplysningar som Wikipedia inte gav mig!

 1. […] Yinhe, Li […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.