Tematrio – Sport

Åh, äntligen, Lyran vill att vi listar tre böcker med sport i! Jag älskar sport och jag läser gärna om sport. Mina favoritböcker är de som kom ut för några år sedan om sommar- och vinter-OS. Jag satt och läste hela vinter-OS boken på tågstationen i Ipoh, Malaysia, när vi väntade på nattåget som skulle ta oss närmare ön Lankgawi. Nu ska jag inte skriva om rena sportböcker, för då blir denna tematrio ingen match, utan jag ska skriva om tre romaner jag läst där någon idrott är central (eller, ja…) för handlingen.

Dödsmatchen av Andy Dogan: Jag köpte boken inför en resa då jag behövde något upplyftande. Jag fick för mig att den handlade om en ljuspunkt i det helvetiska andra världskriget där några män spelade sig fria. Jag kunde inte ha mer fel. Nazisterna i Ukraina ville spela fotboll. De fick ett lag att spela mot och de skulle vinna, var underförstått. De ukrainska männen gav allt och boken slutar inte lyckligt.

Älskade syster av Joyce Carol Oates: Skylers syster, det fantastiska underbarnet Bliss, blir mördad. Bliss är konståkerska och hennes mor lever helt genom sin dotter. Hon försökte få Skyler att fastna för den sporten, men han hade ingen talang. Efter att lillasyster Bliss visade sig ha det är det bara hon som gäller. Men vem har mördat henne?

Vita tänder av Zaide Smith: Ok, jag slänger in en helt oväntad bok här. Vita tänder handlar absolut inte om sport. Jag vet inte ens om sport är centralt för någon av bihistorierna i boken. Men jag har läst boken och jag minns inte så mycket av handlingen. Jag minns dock en karaktär och den är svenska Horst Ibelgaufts som deltagit i OS i London 1948 i cykling. Det var väl just därför som han fastnade. (Jag fick googla hela namnet, men svensk och Horst och cykling mindes jag.)

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • ochdagarnagar26 februari, 2013 kl. 09:14
  • Svara

  ÅÅÅÅÅ. älskade syster är en favoritbok! Tragiskt hur förväntningarna på barn kan totalt kvadda en hel familj.

  1. Den är så otroligt läskig, men mycket bra!

 1. ”Älskade syster” låter som en bok jag kanske skulle läsa 🙂

  1. Det tycker jag att du ska göra! Den är väldigt bra och roligt med en enorm känga till hemmafrusystemet 🙂

 2. Kul val.

 3. Eftersom du gillade läsa om vancouver os..så måste jag tipsa om kära sacha i min trio. Den handlar inte om os men författaren inspirerades av sprintfinalen till sin bok…

  1. Den låter mycket intressant!

 4. Älskade syster låter som en bok för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.