Veckans feminist: Kamila Shamsie

Kamila ShamsieKort fakta

Född 1973 i Karachi, Pakistan.
Debuterade som författare 1998 med In the City by the Sea.
Bor och är verksam i Storbritannien.

Kamila Shamsies feministiska gärning

Kamila Shamsie är föd och uppvuxen i Karachi i Pakistan i en engelskspråkig familj. Hon gick i engelsk skola och 2007 flyttade hon till London efter att ha bott i USA ett tag. Idag bog hon i Storbritannien och har dubbelt medborgarskap.

Shamsie debuterade som författare 1998 och teman i hennes romaner är ofta kvinnors historier och hon skriver ofta om krig och kärlek (källa). Hennes fyra första böcker utspelar sig i Karachi, där hon växte upp. I flera böcker har hon feministiska karaktärer, exempelvis i A God in Every Stone från 2014 (källa) och i Brända skuggor från 2009. Den sistnämnda är den enda av hennes böcker som är översatt till svenska (Tranan).

I Brända skuggor får den japanska huvudpersonen Hiroko stå för den feministiska sidan. Hon som lever nästan hela sitt liv i Pakistan vägrar att finna sig i de pakistanska traditionerna som innebär att leva i storfamilj och klä sig i långa kjolar och huvudduk.

Hon har bland annat sagt om världen idag och feminism: ”Wherever in the world you go, you’re living in the world’s oldest and most pervasive empire, which is the empire of patriarchy. I don’t know a place I’ve been to where it doesn’t exist.” Men någon kulturrelativist är hon inte. Hon har bland annat också sagt  ”as a single woman, London is a nicer place to live than Karachi”.

Kamila Shamsie och jag

Jag fick upp ögonen för henne i somras när hon uttalade sig om att vi borde ha ett kvinno-läsår för katt uppmärksamma alla kvinnliga författare som ofta hamnar i skuggan av manliga kollegor. För det mesta helt oförtjänt också. Jag läste sent omsider Brända skuggor och nu när det har lagt sig lite så kan jag säga att jag tyckte om den.

Bok av Kamila Shamsie som jag läst och recenserat

Brända skuggor 2009

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.