Ja, självklart bör fler ha en kvinno-läs-sommar!

Kamila Shamsie

Kamila Shamsie.

Ska vi bara läsa kvinnor i sommar? Den pakistansk-brittiska författaren Kamila Shamsie föreslog att 2018 skulle bli ett år bara för kvinnor i litteraturvärlden. Linda Kalmteg skriver om det i SvD och vill inte gå lika långt, men utlyser en kvinno-läs-sommar. Det är uppfriskande och behövs verkligen!

Jag läser nästan bara kvinnor. Det är inte ett ideologiskt beslut, utan mer ett praktiskt. Har man en nischad blogg och vill skriva mycket, så är det naturligt att man läser mest det som man kan blogga om. Så är det för mig. 95% av alla böcker jag läser är skrivna av kvinnor. Jag får istället utmana mig att läsa mer män för att inte gå minste om bra litteratur. Men. Alla som inte läser så mycket kvinnliga författare som jag gör, går miste om enormt mycket fantastiskt litteratur!

Det är inte så att män skriver bättre böcker för att det är flest män som får utmärkelser och priser. Det är så, och det vågar jag slå fast, att fördomar och gamla invanda strukturer gör att kvinnor inte läses i samma utsträckning som män. Män läser helst inte kvinnor av någon anledning och kvinnor läser båda, så resultatet blir att män läses mer.

Hur läser du? Fler män än kvinnor? Varför inte ta en sommar utan män?

Här kommer lite tips på bra författare att läsa, som du kan hitta i närmaste bokhandel, eller på bibblan i hela Sverige. Jag ger er en från varje världsdel för att ger er en extra utmaning att inte bara läsa sådant som kommer från Sverige, USA och England.

Siliva Avallone (Italien): Marina Bellezza är helt ny och kan köpas inbundet, men Stål finns fortfarande på Pocketshop och andra affärer.

Chimamanda Ngozie Adichie (Nigeria): En av mina favoritförfattare. En halv gul sol och Lila hibiskus finns på pocket.

Jhumpa Lahiri (USA/Indien): Lahiri är visserligen uppvuxen i USA, men hon skriver mycket om sina föräldrars hemland Indien. Hennes Sankmark finns sedan i år på pocket.

Margaret Atwood (Canada): En av värdens främsta samtida författare. Flera av hennes böcker finns tillgängliga i olika former på olika ställen.

Claudia Piñeiro (Argentina): Förra året kom hennes bok Torsdagsänkorna på pocket.

Melina Marchetta (Australien): Skriver böcker för unga som vuxna verkligen också rekommenderas att läsa. Francesca och Jellicoe road får ni inte missa!

Lyran och Enligt O ger också tips på kvinnor att läsa i sommar. I Övrigt rekommenderar jag er att läsa den här bloggen regelbundet 😉

Själv ska jag nog ta och läsa Kamila Shamsie!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.