Kort fakta
Född 1931 i Wingham, Ontario i Canada.
Fick nobelpriset i litteratur 2013.
Debuterade 1968 med Dance of the Happy Shades.
Alice Munros feministiska gärning
Alice Munro studerade journalistik och engelska vid University of Western Ontario, men avbröt studierna när hon gifte sig. Hon och maken flyttade till Victoria i Brittish Columbia och startade en bokhandel. De fick tre döttrar, varav en dog efter femton månader och skilde sig 1972.
Munro har skrivit sedan hon var liten och 1950 fick hon sin första novell publicerad i en studenttidning. Hon gav ut sin första novellsamling 1968. Sedan dess har det rullat på och hon har skrivit åtskilliga noveller och novellsamlingar. Hennes noveller handlar om vardagen och oftast om kvinnor. De utspelar sig inte alltför sällan på den canadensiska landsbygden. Hon har vunnit många priser och har länge ansetts vara en av väldens främsta novellförfattare.
2013 fick hon nobelpriset i litteratur med motiveringen: ”den samtida novellkonstens mästare”.
Hon bodde länge i Ontario och var gift med sin studiekamrat Gerald Fremlin. De var tillsammans fram till hans död i april 2013. Idag har Munro flyttat tillbaka till Victoria i British Columbia.
UPPDATERAT
Munro kallade sig själv visserligen inte för feminist, men att hon har verkat i feministisk anda råder inga som helst tvivel. Denna post ska ses som ett sätt att uppmärksamma det hon gjort för kvinnor.
Alice Munro och jag
Jag hittade henne i en bokhandel och mindes att hon nämnts i något nobelprissammanhang. Jag slog till och köpte boken Nära hem och jag läste den och tyckte om den. Den julen, 2010, fick jag Kärlek vänskap hat i julklapp av min man, men den har jag av någon anledning inte läst än. Jag läste tyvärr första novellen i För mycket lycka några dagar innan min förlossning. Det skulle jag aldrig gjort, för det är bland det värsta jag har läst. Grät i dagar. Jag är extra glad över att ha läst henne före hon fick nobelpriset!
Böcker av Alice Munro som jag läst och recenserat
4 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
Jag hörde en intervju med Munro häromdagen där hon berättade att hon aldrig kallat sig feminist – för det fanns inte i hennes ordförråd men att hon, när hon ser tillbaks på sitt liv, kan se sig själv som en kvinnlig förebild i det måtto att hon tog sig tid för sitt skrivande.
Författare
Jag borde kanske skrivit något om det, men för mig räcker det med att hon verkat i feministisk anda. Det är ju ganska vanligt att de aldrig kallat sig det av samma anledning som Munro.
Hej Hanna
Vad kul att du har skrivit så många inlägg om Alice Munro! Mycket intressant läsning. Tack!
Kram Kim
Författare
Vad roligt att du har läst! Tack <3