Lucka 11: 16 juni 1963

Krans 11Den 16 juni 1963 lyfte rymdfarkosten Vostok 6 från Bajkonur i Kazakstan. Kosmonauten i den hette Valentina Teresjkova och hon blev därmed den första kvinnan i rymden. Vostok 6 är också den hittills enda rymdfarkost som haft enbart kvinnlig besättning.

Efter kosmonautkarriären studerade hon till rymdingenjör, vilket hon arbetade som fram till pensionen 1997. Hon var inte bara första kvinnan i rymden, hon nådde också generalmajors rang, den högsta militära grad som en kvinna någonsin har nått i Sovjetunionen och Ryssland.

Hon har blivit rikligt hyllad och prisad under sin karriär och hon utsågs 2000 till årets kvinna på galan Women’s world awards för kvinnor som förändrat världen.

Valentina Tereshkova

Kosmonauten Valentina Teresjkova på ett sovjetiskt frimärke.

2 kommentarer

  • sven erik hansson11 december, 2013 kl. 11:22
  • Svara

  Det mesta var dåligt med de kommunistiska öst-statsländerna med ett faktum som inte går att komma ifrån var att de låg i framkant när det gäller den moderna kvinnosynen.Att USA skulle haft kvinnlig astonaut var ju otänkbart 1963.
  När järnridån föll 1989 så hade väst-världen att göra med ett dukat bord när det gäller kvinnorna.De var sekulariserade och hade egen inkomst och urbyggd barnomsorg och fri abort.

   • Hanna11 december, 2013 kl. 01:05
    Författare
   • Svara

   Och sedan gick det käpprätt utför i exempelvis Polen. Men även om kvinnor uppmanades att arbeta i Sovjet så var det inte så att männen tvättade och strök direkt. Men visst, helt klart modernare än USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.