Var börjar din europeiska litterära resa?

Europaflaggor

I mitt första nummer av tidningen NU (dock ej som chefredaktör förrän i nästa nummer) skriver jag om europeisk litteratur. Sverige är ordförande i EU och vore det inte därför en bra utmaning för våren att läsa en bok från varje EU-land? Det är inte helt enkelt och vissa i länder får man skarva lite, men på det stora hela så borde ganska många kunna läsa sig igenom EU.

Om du börjar med att pricka för de länder du redan läst ifrån, tror jag att du kommer ganska långt. Norden, Frankrike och Tyskland har du säkert läst från förut och även säkert Spanien, Italien och Irland. Har du läst statsvetenskap kan du även pricka av Grekland (Platon läser de flesta studenter där). Börjar du med de stora länderna finns det exempelvis flera kända nobelpristagare från Polen, aktuella böcker från Nederländerna och många fantastiska kvinnliga författare från Lettland. De enda länderna för förmodligen måste ta till engelska för att klara av är Slovakien, Malta och Cypern.

Vissa är som jag som älskar utmaningar och pricka av saker på listor. Då passar utmaningen läsa något för varje EU-land. Andra vill verkligen bara läsa det som är lustfyllt (absolut inget konstigt i det, alla är inte lika knäppa som jag) och då kan det ju vara en utmaning att läsa från så många olika EU-länder som möjligt. Det finns ju feelgood från Irland, deckare från Italien och spännande böcker från Tjeckien och Polen. Att något kommer från ett land du inte normalt läser från, betyder inte per automatik att det är svårläst och konstigt. Och vet du, man kan bestämma sig för att det räcker med en novell!

Jag tror att det är viktigt för förståelse för varandra att läsa litteratur från olika länder, gärna skönlitteratur. Därför läser jag varje år från hela världen. Med det här inlägget uppmanar jag dig också, kära läsare, att börja med en europeisk läsresa. Du som är prenumerant på NU kan läsa min artikel i senaste numret.*

Här kan du hitta litterära tips från min tidigare EU-läsning.

Bli prenumerant på NU. 

*) Jag hoppas ni har förståelse för att jag nu inte kan lägga ut allt jag skriver öppet. Som andra journalister behövs prenumeranter för att betala min lön. Jag kommer också att avsluta mina inlägg som är kopplade till mitt jobb med reklam för tidningen. Detta gör jag för att vi är en liten tidning och det är jag som numer är chef för den. Det är alltså inget betalt samarbete eller något jag tjänar pengar på vid sidan om.

2 pingar

  1. […] för idéen, Hanna från Feministbiblioteket! Nu har jag en spännande läsutmaning för i år i alla […]

  2. […] Jag har skrivit om det tidigare, att man borde ha en europisk utmaning nu när Sverige är ordförandeland i EU. Sagt och gjort, jag ska läsa en bok från varje EU-land fram till den 30 juni. Det borde vara görbart, för att jag läser rätt så mycket ändå. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.