Utmaningar 2021: Världsutmaningen och språkutmaningen

världskarta 2021

Lästa länder 2021.

2020 slutförde jag utmaningen att läsa något från varje land i hela världen. 2021 stod jag först handfallen och undrade vad jag nu skulle göra av mitt världsläsande. Jag kom då på utmaningen att läsa från 40 länder under året där romaner, noveller och barnböcker skulle räknas in. Jag klarade utmaningen med minsta möjliga marginal och kommer att fortsätta att läsa världslitteratur. Såklart.

I det här inlägget får du lite statistik över världsläsningen. Den bygger på alla romaner jag läst och innehåller inte noveller eller barnböcker, om de inte är längre kapitelböcker. Jag räknar inte bara självständiga stater, utan t ex Grönland, Palestina och Sápmi räknas in.

Utöver världsutmaningen skulle jag läsa minst en bok på tyska, danska och norska. Jag läste inte någon bok på tyska, så jag klarade inte språkutmaningen. Däremot läste jag en bok på danska som ljudbok, så jag tycker att det väger upp lite. Danska som ljudbok är en helt ny nivå.

Lista över länder jag läst från 2021

Armenien
Chile
Colombia
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Färöarna
Grönland
Indien
Irland
Island
Israel
Italien
Jamaica
Japan
Kanada
Kina
Kongo-Kinshasa
Lettland
Marocko
Mauritius
Norge
Nya Zeeland
Palestina
Polen
Rwanda
Sápmi
Spanien
Storbritannien
Sverige
Sydafrika
Sydkorea
Syrien
Tyskland
Ungern
Uruguay
USA
Vietnam
Åland

Statistik över världsläsning

världsdelar 2021

Som vanligt skiljer jag ut Sverige i statistiken för att det är naturligt att man läser mest från det land man bor. Europa är mest Storbritannien och Nordamerika, med ett undantag, är USA. När vi ser enbart till böcker så är min världsläsning inte lika imponerande, märker jag.

Statistik över språk

språk 2021

Jag läste inte på tyska och jag läste hemskt mycket på svenska. Som jag skrev i ingressen är ljudboken på danska min stora fjäder i hatten det här året

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.