Nyårslistor 2021: Årets bästa romaner

2022

Det är hög tid att presentera årets bästa böcker. I det här inlägget skriver jag om mina tio främsta skönlitterära upplevelser 2021. Jag klarade inte av att begränsa mig till fem böcker, så det blev det dubbla. Jag har läst några riktiga fullträffar, trots att både början och slutet av året var mest kärlekstrams av lägre kvalitet.

2021 års bästa romaner

Em av Kim Thúy: Ohotad etta. Det vackraste som någonsin skrivits om Vietnamkriget.

Arv och miljö av Vigdis Hjort: Mycket intressant om att ärva och en familjehemlighet som ligger som en våt filt över alla konflikter.

Framtidens arab 4 av Riad Sattouf: Den fjärde delen i serien om författarens barndom i Mellanöstern var den klart bästa. Nu är det inte bara lustigt och glättigt, utan stundtals riktigt mörkt.

Normala människor av Sally Rooney: Det bär mig emot att föra upp en författare på listan som inte vill översätta sina böcker till hebreiska, men Normala människor var bra, det var den.

Last night av Mhairi McFarlane: En feelgood med stora överraskningar som fick mig att tänka efter och den leker lite med genrens klichéer.

Katrina av Sally Salminen: Årets stora överraskning! En bok om det karga livet på Åland på 20-30-talen seglade upp på topp tio-listan! Boken är från 1936.

Ansikten i vattnet av Janet Frame: Mycket gripande om den nya zeeländska psykvården på 40- och 50-talen.

Igår av Agota Kristof: En bok man kunde samtala länge om, trots sina kappa 100 sidor. Spännande på många olika sätt och gav mersmak.

Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert: Mycket fina norska noveller, lästa på norska!

Dörren av Magda Szabó: En märklig, underhållande och intressant bok från Ungern under kommunismen bland priviligierade.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Jag gillade särskilt Dörren! Däremot inte Normala människor, men har förstått att jag är i minoritet där…
  Jag har Em på läslistan och annat av Marie Aubert som jag har läst har jag ju gillat, så skriver upp den här också.
  God fortsättning på nya året!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna7 januari, 2022 kl. 11:28
    Författare
   • Svara

   Jag har inte gillar något annat av Sally Rooney, men den tyckte jag mycket om. Samtal med vänner kom jag inte ens igenom. Är lite avis att du har Em framför dig! Gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.