Utmaningar 2017: Transpersoner

Transflaggan

Jag utmanade mig redan 2016 att läsa mer om transpersoner. Jag fortsatte den utmaningen 2017 för att jag tyckte att jag inte riktigt var klar med det. För att en bok skulle godkännas så skulle författaren vara transperson och skriva om sina egna upplevelser. Jag har läst andra böcker som angränsar till temat som jag också redovisar här.

Böcker om och av transpersoner

Whipping girl av Julia Serano: Ett transfeminsitiskt manifest, som jag antar var förebilden till Maria Ramnehills manifest. Mycket bra, gediget och välskrivet. Det borde översättas till svenska!

Mitt liv av Caitlyn Jenner: Jag antar att Jenner inte är transpersonernas självvalda talesperson. Hon är republikan, inte speciellt feministisk utan vill bara leva som kvinna. Hon är dessutom mycket utseendefixerad. Intressant att ha läst, men inget jag rekommenderar någon att läsa.

Man into woman – The first sexchange av Lili Elbe och Niels Høyer: Boken bygger på konstnären Lili Elbes egna dagböcker. De är redigerade av vännen Niels Høyer. Elbe var den första att genomgå en könskorrigering och hon dog tyvärr när hon skulle operera in en livmoder, en operation man fortfarande inte lyckas med.

Böcker om transpersoner

Mörkrummet av Susan Faludi: Mycket fin berättelse om en auktoritär far som blev en minst lika auktoritär kvinna. Faludis förhållande till sin far är komplicerat, men hon gör ett försök att lära känna henne igen. Det handlar om att läsa känna en förälder som man egentligen aldrig har känt, och det har inget att göra med könet.

Pojkarna av  Jessica Schiefauer: En roman om tre tjejer som får möjlighet att leva som pojkar efter att ha druckit nektar från en speciell blomma. En av dem vill hellre leva i sin pojkkropp.

Nu anser jag mig färdigutmanad på detta här temat och hoppas och tror att transpersoner kommer att vara en naturlig del av bloggen i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.