Recension: Høyer, Niels (red); Man into woman – The first sex change; 1933

Man into woman - The first sex changeMan into woman – The first sexchange är Lili Elbes egna ord om hennes operation för att få bli kvinna. Niels Høyer (pseudonym) är en vän till Lili som gått igenom hennes dagböcker och gett ut dem i redigerat skick. Detta på uppdrag av Lili själv. Det är inte den här boken som ligger till grund för filmen The danish girl, utan en roman skriven av David Ebershoff. Jag tyckte det kändes bra att läsa Lilis egna ord till att börja med. Jag har inte sett filmen.

I boken kallas Lili Andreas före operationerna. Lili gör själv skillnad mellan sitt liv som Lili och sitt liv som Andreas. Det var Andreas som var den berömde konstnären Einar Wegener (jag vet inte varför som hon inte skriver Einar, utan andranamnet Andreas) och därför slutade hon måla efter sin operation. Andreas var gift med Grete och de levde ett fint liv tillsammans som två konstnärer. Ibland klädde Andreas ut sig till Lili och Grete målade honom. Det växte fram att Andreas kände att han ville vara Lili jämt. Grete stöttade sin make när han hittade en läkare som kunde tänka sig att operera honom.

Det gick till en början bra och när Lili återvände till Danmark som kvinna efter operationen i Dresden, fick hon nytt pass och äktenskapet upplöstes. Historien var mycket uppmärksammad i pressen. Grete var nu fri att gifta sig med en annan man, vilket gladde Lili. Lili själv träffade en man hon ville dela livet med och hon längtade efter att bli mor. Det skulle bli henne död. Hon återvände till kliniken i Tyskland för att få en livmoder inopererad, men kroppen stötte ifrån sig den och hon avled.

Jag är glad att lag läste den här boken. Jag ville ha Lilis egna ord innan jag såg filmen. Hollywoodifierat är ofta enkelt och lätt att gå på och därför ville jag inte läsa eller se andra människors sätt att se på Lili först. Det är detta som ingår i min transutmaning, att läsa personernas egna berättelser. Boken skrevs i början på 30-talet och i det perspektivet är hela historien helt otrolig. Det finaste av alt var att hon stöttades av många i sin närhet och att hon fick ett lyckligt år som kvinna.

Boken verkar vara extremt svår att få tag på i dansk originalversion . Jag hittade den på engelska på Amazon. Den finns numer också som billig Kindle-utgåva.

2 kommentarer

  1. Jag vill verkligen läsa den här. The Danish Girl är kanske Hollywoodifierad, men det är ändå en riktigt bra film med grymma rollprestationer.

    1. Nu vill jag se den! Hollywoodifierad betyder inte dålig, bara kanske ibland lite annorlunda än verkligheten 🙂 Och så bygger ju filmen på en roman, inte på Lilis dagböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.