Utmaningar 2016: Böcker om transpersoner

Transflaggan

Jag har fått en del kritik för att jag läst så få böcker om transpersoner. Bland annat har författaren och transaktivisten Maria Ramnhehill varit på mig på Twitter och dessutom gett mig bra boktips. Att läsa hennes transfeministiska manifest var således en självklarhet när jag bestämde mig för att böcker om transpersoner skulle få bli en utmaning 2016.

Med böcker om transpersoner menas böcker där transpersonernas egna perspektiv får vara i fokus. Jag har valt att ta med böcker skrivna av cispersoner* om det är ett rent transperspektiv i boken. Som exempel på bok med transtema där cispersoner står i fokus är Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg, en bok som inte skulle vara godkänd inom ramen för den här utmaningen.

Nästan alla de böcker jag tänkt att läsa till den här utmaningen står olästa i hyllan. Orsaken är att de är på engelska och att jag under en del av året inte haft lust att läsa på engelska. Det borde bli ändring på det i år och därför går denna utmaning vidare. Trans 2016 blir till trans 2017. Det som gör att jag ändå klarar utmaningen med råge (tre böcker på temat) är att det kommit ut mycket nytt bara det senaste året. Det är otroligt roligt såklart!

Böckerna jag läste

Moa-Lina Olbers Croall – I mitt namn (samlevnadsbok om hur det är att vara trans)**

Om att vara transkille/man

Theodors Hildeman Togner – Ut (poesi)

Jenny Jägerfeld – Brorsan är kung (barnbok)**

Om att vara transtjej/kvinna

Malin Nilsson och Vanessa López – Det är jag som är Mickan (barnbok)

Maria Ramnehill – Ett transfeministiskt manifest (debattbok)

Meredith Russo – Om jag var din tjej (ungdomsroman)

*) Cisperson är en som identifierar sig med det kön vars kropp hen fötts med. Dvs alla som inte är trans.
**) Bok skriven av en cisperson

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • Katarina5 januari, 2017 kl. 09:03
  • Svara

  Ja, det börjar komma lite böcker nu, det är roligt! Som skolbibliotekarie har jag läst två av böckerna du nämner, men har missat Brorsan är kung. Den får jag se till att läsa snart! Andra barnböcker med transperspektiv jag har läst nu är George av Alex Gino och Skarven av Sara Lövestam – fast den andra är egentligen en mysteriebok där transtemat är en av flera teman.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna6 januari, 2017 kl. 11:30
    Författare
   • Svara

   Jag har fått tips om båda faktiskt! Ska leta upp dem. Det är jättekul att det kommer böcker och att de är bra. När homosexualitet var nytt i litteraturen var det mycket om att det var många som tyckte att det var fel Det är befriande att det finns böcker om transpersoner där de är accepterade som alla andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.