Recension: Persson Giolito, Malin; Störst av allt; 2016

Störst av alltSå var det dags att återigen ta mig an en i bokbloggosfären hajpad bok, Störst av allt av Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand). Det är en ungdomsbok och en rättegångsskildring. Det lät spännande så jag läste den.

Det har gått nio månader sedan den så kallade Djursholmsmassakern, en skolskjutning där flera personer mist livet. Maja överlevde massakern och står nu åtalad för att hon tillsammans med sin pojkvän ska ha planerat och utfört dåden. Maja har medgivit att hon skjutit sin pojkvän Sebastian som är ett av offren. Hennes pappa ar sett till att hon har Sveriges mest ansedda försvarare vid sin sida. Samtidigt som vi får följa rättegången får vi en bakgrundshistoria om vad som ledde fram till katastrofen. Sebastian är son till Sveriges rikaste man och han saknar inget materiellt. De flesta andra i Djursholm har det också gott ställt, men ändå kryper alla för Sebastian och hans pappa. Maja är den enda som får lära känna honom på djupet. Deras passionerade kärlek är länge på väg käpprätt åt skogen, men ingen anar vad som döljer sig bakom den perfekta fasaden.

Inte alla i boken är från Djursholm och födda med silversked i munnen. Samir till exempel, han är den som kämpar sig fram och försöker genom höga betyg skaffa sig ett bättre liv. Klasskillnader är ett viktigt tema i boken och författaren både visar det genom de olika karaktärerna, men också genom att Maja reflekterar över dem i häktet. Jag tycker att det är ganska tydligt att hon vet mycket om den värld hon beskriver. Hon skildrar exempelvis ett stort hyckleri bland överklassen när dyra serviser blir loppisfynd och exklusiva nyinköpta lampor blir arvegods i samtal med andra. Fasaden är otroligt viktig.

Själva storyn är inte bara spännande, den är också djupt tragisk. Hela tiden verkar huvudpersonen, som är berättaren i boken, ha distans till det som hänt. Men samtidigt förstår man ganska tidigt att hon inte alls har det, utan att det bara är en skyddsmekanism.

Boken är spännande, men kanske något seg att komma in i. Jag måste säga att författaren kan detta med cliffhanger. Det kändes aldrig klyschigt eller påklistrat, utan bara otroligt spännande. Det är en välskriven bok med kanske något övertydliga karaktärer, men den medryckande historien fick mig att glömma det ganska snabbt,

Läs mer: Adlibris, Bokus, Enligt O, Johannas deckarhörna, och dagarna går…

4 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anna11 april, 2019 kl. 07:28
  • Svara

  Såg första avsnittet nu på Netflix och letade efter en recension och så hamnade jag hos dig. Alla vägar går till dlg Hanna ? fin recession, håller med om att den är vansinnigt spännande ?

   • Hanna11 april, 2019 kl. 09:37
    Författare
   • Svara

   Det glädjer mig att höra att alla vägar bär till mig 🙂

  • Random11 december, 2020 kl. 01:56
  • Svara

  Vad har boken för tema?

   • Hanna12 december, 2020 kl. 10:53
    Författare
   • Svara

   Vad skulle du själv säga efter att du läst den?

 1. […] om boken har Johannas deckarhörna, Just här just nu, och dagarna går, Enligt O, Feministbiblioteket och Lyrans […]

 2. […] som har skrivit om boken: Bokhora, Johannes deckarhörna, Feministbiblioteket, Just nu just här, Carolina läser med […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.