Recension: Abramović, Marina (m fl); The Cleaner; 2017

The CleanerThe cleaner av Marina Abramović är museekatalogen som kom med utfällningen med samma namn som startade på Moderna Museet i våras. Nu är den på Louisiana i Danmark och nästa vår kommer den till Bundeskunsthalle i Bonn.

Jag älskade utställningen The Cleaner och har skrivit om den här. Katalogen är en dokumentation av alla performance som fanns gestaltades där. Det tar upp ca tre fjärdedelar av boken, som sig bör. Det var för den delen som jag införskaffade boken. Det fanns också några intressanta essäer i boken och en intervju med Abramović. Eftersom jag redan skrivit om utställningen, finns inte mycket mer att säga om boken. Men om du är nyfiken på performancekonst så är detta en mycket intressant sammanställning av en av genrens främsta. Jag blev intresserad när jag läste Abramović självbiografi Walk through walls. Om du inte sett utställningen skulle jag rekommendera att både läsa Walk trough walls och sedan den här för att få se hur det hon beskriver i boken ser ut på bild.

Abramović är en otroligt spännande person och jag är glad över att ha ägnat henne lite extra tid. Det enda jag saknade lite i katalogen var att det inte stod någonting om den performance som hon gjorde här i Skeppsholmskyrkan och som jag var på.

Läs alla inlägg i mitt lilla miniprojekt Marina Abramović x 5 från i våras. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.