Recension: Alfredsson, Karin; Skrik tyst så inte grannarna hör; 2017

Skrik tyst så grannarna inte hörKarin Alfredsson är tillbaka! Nu inte med en deckare med Ellen Elgh, men likväl en roman som utspelar sig i ett annat land. Skrik tyst så inte grannarna hör utspelar sig i Zambia i diplomatkretsar. Boken är utgiven på Bokfrabriken och utlovades handla om systerskap.

Två grannar, två slagna kvinnor, två våldsamma män. Den ena vit och den andra svart. Den ena rik och den andra fattig. Den ena gift och den andra lever i synd. Det är huvudkomponenterna för den här boken. Eleanor är frisör och singel. Hon träffar den äldre och charmerande Roger. När Eleanor får svårt att få ekonomin att gå ihop faller hon för Rogers övertalning att följa med honom till Zambia. Där kan hon klippa vita diplomathustrur och leva ett lyxliv. Livet i Zambia blir inte alls som hon tänkt sig. Grannen Loveness har mött sin drömprins Siame, som är hembiträde i ett svenskt diplomathem. Han och hans arbetsgivare har något gemensamt, de vill kontrollera sina kvinnor.

Skrik tyst så inte grannarna hör är en bok i samma anda som de tidigare deckarna om Ellen Elgh. Ni som gillade dem kommer garanterat att även gilla denna. Det är en bok om systerskap och om destruktiva relationer. Det är också en bok om hyckleri, både i hemmet och på sin arbetsplats. Vi får också inblick i zambiska traditioner att tro på förbannelser vilket ibland leder till slarv med mediciner. Det sistnämnda får för en av personerna ödesdigra konsekvenser.

Jag tycker att det är intressant att läsa böcker om svenska i utlandet, skrivet av svenskar som har erfarenheter av att bo i andra länder. Jag är lite extra inkörd på detta tema just nu efter att ha läst Helan Thorfinns Den som går på tigerstigar och Anna Tells Fyra dagar i Kabul. Skrik tyst så inte grannarna hör har var också mycket bra och det märkt att Alfredsson har kunskap om det hon skriver om, både Zambia och våld i nära relationer.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.