Tematrio v 25 – Island

Islands flaggaIdag vill Lyran att vi listar tre Isländska favoriter. Kul trio! Men förra året när Lyran inte efterfrågade tre Isländska böcker, gjorde jag en egen trio på just Island för att täcka in alla nordiska länderna i mitt Nordensprojekt. Sannolikheten att ni alla har läst det eller ens minns det, anser jag vara minimal. Så jag kör en fuskis och publicerar de böckerna igen:

Arnaldur Indriðason: Jag tycker mycket om denna kanske Islands mest kända deckarförfattare. Vissa böcker är inte lika bra som andra och Kvinna i grönt är den i särklass bästa. Jag tycker också om att han har gjort en serie i serien, fyra böcker där polisen Erlendur ska söka sina rötter. I den miniserien handlar första boken om försvinnanden, sedan handlar bok två och tre om var sitt mordfall som sammanfaller samtidigt och där vi får lära känna två andra poliser bättre. Den sista, som jag ser fram emot att läsa, ska handla om Erlendur, som själv är försvunnen, och som ska ta reda på vad som hände hanns bror som en gång försvann på fjället. Mycket isländsk natur i böckerna, vilket känns både eländigt och fantastiskt på samma gång.

Hallgrímur Helgason: När jag hade pluggat isländska var jag intresserad av att läsa ny isländsk litteratur och jag blev glad när jag sprang på boken 101 Reykjavik på Pocketshop. Det är nog en av de galnaste böcker jag läst och vansinnigt rolig. För att sammanfatta det galna kan jag säga att huvudpersonen gör sin mammas flickvän med barn. Boken kom på pocketbok 2000, men 1996 på isländska, och passade väl in i andan av böcker med lite halvgalna, halvt misslyckade män i huvudrollen (Fever Pitch och High Fidelity av Nick Hornby och Naiv Super av Erlend Loe bland annat). Jag har även sett filmen och den är lika galen och med fantastisk musik av Damon Albarn från Blur.

Vígdis Grímsdóttir: Jag har precis upptäckt henne och det var ett fantastiskt möte. Jag har länge letat efter bra kvinnliga författare på Island och jag är glad att jag bestämde mig för att leta lite mer och göra den här Norden-utmaningen, som den här trion faktiskt är en del av. Jag är definitivt sugen på att läsa fler böcker än Z som jag läste ut under midsommarhelgen och som är recenserad här. Fler böcker av henne finns tillgängliga på svenska till överkomliga priser på Adlibris och Bokus.

11 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Arnaldur är den enda jag läst i din trio.

  1. Han är väl den mest kända också.

 2. Intressant att läsa om Indridason (förlåt stavningen!), jag hade med honom i min (olåsta) trio och blir jättesugen när jag läser din beskrivning!

  1. Läs honom! Glasbruket är bra, men Kvinna i grönt är bättre. Vissa är inte alls så bra så han är lite svajig.

 3. Återanvändning är miljövänligt! 🙂
  Jag har inte just läst nåt isländskt så jag fick ta en trio med böcker jag troligen skulle vilja läsa.

 4. Grimsdottirs ”Jag heter Isbjörg, jag är ett lejon” täcker ett eländigt hemskt tema men är väldigt intressant och läsvärd. På tal om sexköp etc som du skrivit om nyligen!

  1. Åh, intressant! Den ska jag definitivt läsa!

 5. Vígdis Grímsdóttir har jag tänkt läsa, men glömt bort. Tack för påminnelsen!

  1. Det var så lite 🙂

 6. Jag gillar Arnaldur skarpt, och tackar för tipsen om de andra. Jag tycker Island är ett häftigt land så jag skulle gärna läsa mer litteratur därifrån!

 7. Jag är också sugen på Grimsdottir. Ska försöka få tag på henne roman ”Flickan i skogen” som verkar intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.