Müller-Westerman, Iris & Widoff, Jo; Hilma af Klint – Abstrakt pionjär; 2013

Hilma af Klint - Abstrakt pionjärJag missade utställningen med Hilma af Klints konst på Moderna Museet med tre dagar. Jag fick köpa en bok henne istället. Historien om Hilma af Klint fascinerade mig. Hon var en pionjär inom abstrakt konst och hon ville inte att hennes verk skulle visas eftersom hon inte trodde att världen var mogen för abstrakt konst än.

af Klint  föddes i Solna 1862 och dog i Danderyd 1944. Hon gick Konstfack där hon utbildades i porträttmåleri. Hon sökte sig till spiritismen tillsammans med fyra andra målande kvinnor som kallade sig de fem. De ägnade sig åt seanser och tecknade abstrakta teckningar. 1905 började af Klint på allvar med den abstrakta konsten. Den hade sitt ursprung i teosofin och senare antroposofin. Hon skrev i sitt testamente att de över 1000 abstrakta målningarna inte skulle få visas förrän hon varit död i 20 år.

Hilma af Klint tavlor

Ovan ser ni exempel på af Klints abstrakta konst. Dessa tavlor är mycket stora, nästan från golv till tak. Det är religiös symbolik i många figurer.

Jag är såklart ledsen över att jag missade utställningen, men sånt är livet. Det var intressant att läsa boken om henne i vilket fall. Hon var inte bara en fantastisk konstnär, hon var även insiktsfull och det visar hennes storhet.

2 kommentarer

    • Anna18 juni, 2013 kl. 07:47
    • Svara

    Jag såg utställningen och jag var så imponerad. Den var fin – vill nu inte riktigt rub it in att du missade men. Den var mycket sevärd, har vi tur kommer hon igen.

    1. Haha, det är ingen fara. Jag vet ju varför jag missade den. Lägenhetsvisningar och barnsjukdomar kom emellan. Det är så när man bor så nära. Jag hoppas också att hon kommer igen och det borde hon göra eftersom hon är svensk, tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.