Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Tematrio v 10 - kvinnor - Feministbiblioteket

Tematrio v 10 – kvinnor

Wisława SzymborskaUppdraget den här veckan hos Lyrans tematrio är att skriva om tre kvinnor. Det är ju både supersvårt och jättelätt för mig som nischad på feminism och kvinnor. Eftersom jag har lanserat Lyriktian i mars väljer jag tre poeter som jag gillar.

Wisława Szymborska, Polen: Hon är en av mina absoluta favoritpoeter. Hon fick nobelpriset 1996 och skriver dikter som är lätta för de flesta att ta till sig (ungefär som Tranströmer).

Märta Tikkanen, Finland: Århundradets kärlekssaga är något bland det vackraste som skrivits. Så bra och så feministiskt och självklart finns den med i den feministiska kanonen.

Joumana Hadadd, Libanon: Hon skriver underbart hårt och aggressivt mot patriarkatet i Mellanöstern. Hennes bok Lilits återkomst kan jag verkligen rekommendera.

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Har en av Tikkanens böcker i bokhyllan, men inte just den där. Något av de två andra har jag inte läst, men blir nyfiken på Hadadd.

  1. Då antar jag att det är skönlitterärt av Tikkanen och det kan jag också varmt rekommendera! Haddad är spännande. Hon har skrivit annat också, men bara lyriken finns på svenska.

 2. Både Szymborska och Tikkanen tillhör mina favoriter. Poet nummer tre verkar intressant!

  1. Det är hon! Mycket arg och mycket skarp.

 3. de två första känner jag väl till. men nr tre blir jag riktigt nyfiken på. tack för tips!

  1. Varsågod 🙂

 4. Jag har inte alls läst mycket lyrik, men jag har blivit mer och mer sugen att testa på det. Lilits återkomst lät verkligen intressant!

  1. Hon är lättillgänglig och en bra kandidat att börja med skulle jag säga.

 5. Szymborska har jag läst, men jag är verkligen inte någon lyrikkonsument så det var mest bara för att läsa något av henne och inget jag tagit upp igen…

  1. Det är ju speciellt med lyrik (och du måste ju läsa en del som ska läsa alla nobelpristagare!), men jag gillar det. Trots att jag är en snabbläsare och lyrik manar mer till eftertanke.

 6. Den sista var ny för mej.

 7. Inga författare jag känner till, tack för tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.