Haddad, Joumana; Lilits återkomst; 2004

Lilits återkomstNär jag efterlyste nomineringar till den feministiska litteraturkanonen så var det några som nämnde Jouama Haddad. Utbudet av litteratur av henne var mycket begränsat på Stockholms stadsbibliotek, men jag fick i vilket fall tag på Lilits återkomst, en diktsamling om legenden om Adams första hustru. Det är, såvitt jag vet, den enda bok av henne som finns på svenska.

Lilit ska enligt myten bildats ur samma jord som Adam som hans jämlike och sedan vägrat att underkasta sig honom. Då fördrev Gud henne från paradiset och han skapade då Eva ur Adams revben. Om detta handlar Lilits återkomst och Joumana Haddad bjuder oss på dikter och andra texter där Lilits dotter, olika män i hennes närhet och Gud skriver om henne.

Det här var en fantastisk lyrikbok! Jag är intresserad av legenden om Lilit och jag tycker att Haddad lyckades väl med att porträttera henne. Greppet att låta människor i hennes närhet få diskutera henne var intressant och roligt. Min favoritdel i boken var Guds text om Lilit där han säger att han ångrar att han fördrev henne från paradiset och när han väl ångrat sig så var det försent. Då ville hon inte komma tillbaka. Tilläggas bör att Haddad är ateist och det har förmodligen betydelse för hennes tolkning av Lilit. Jag tyckte i vilket fall att den var briljant.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Tranan

2 pingar

  1. […] Joumana Haddad – Lillits återkomst (Libanon) […]

  2. […] Libanon: Hon skriver underbart hårt och aggressivt mot patriarkatet i Mellanöstern. Hennes bok Lilits återkomst kan jag verkligen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.