Recension: Luik, Colette van & Nordlund, Anna; Svenska hjältinnor; 2019

Svenska hjältinnorDå var turen kommit till Sverige. Efter Godnattsagor för rebelltjejer 1 och 2 kommer här Svenska hjältinnor – 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor. Upplägget är detsamma, ett uppslag med en text om en kvinna och en illustration av henne gjord av en kvinna. En historiebok för de lite större barnen. Texterna står Colette van Luik och Anna Nordlund för och boken är utgiven på Max Ström.

Urvalet är lika blandat i den svenska versionen som i sina förlagor. Det är superkändisar som Astrid Lindgren Robyn och Greta Thunberg och det är mindre kända, men ack så viktiga kvinnor som gjort avtryck i historien. På flera håller kan författarna konstatera att många kvinnor faktiskt fått upprättelse i historien, som tex Maria Christina Bruhn, som är den första kvinnliga uppfinnaren i Sveriges historia. Hon glömdes bort eftersom hennes uppfinning stals av en man, och hennes erkännande kom först efter ett tag då Kungliga Vetenskapsakademien gett henne rätt. Den upprättelsen glömdes bort och har legat begravd sedan 1700-talet.

Jag tyckte att det vara ett bra urval, men några gånger höjde jag lite på ögonbrynen. Drottning Margareta var ju dansk, även om hon var drottning av Sverige. Texten om henne är dessutom raljant skrivben om att hon som drottning ville lägga fler länder under sig. Är hon då verkligen en hjältinna? Det var också några politiker med i boken och jag förvånas inte, men blir ändå lite fundersam över, att socialdemokraten Nelly Thüring får vara socialdemokrat, medan liberalerna Kerstin Hesselgren och Marit Paulsen bara är politiker.

Jag gillar formatet och var helt lyrisk när första godnattsagorna för rebelltjejer kom. Men nu undrar jag om det inte går lite inflation i böckerna. Det ska dock inte ses som en kritik just mot denna. Den är välskriven och bra och det är viktigt att lära sig även om svenska hjältinnor. Däremot efterfrågar jag fortfarande en blandad bok för barn med modiga människor som gått emot strömmen. Det är dags för en sådan nu. (Eller nu kanske jag pratat emot mig själv som precis skrev att det går inflation i denna typ av böcker, jaja.)

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.