Recension: Favilli, Elena & Cavallo, Fancesca; Godnattsagor för rebelltjejer 2; 2018

Godnattsagor för rebelltjejer 2Världens bästa sagobok har fått en uppföljare! Godnattsagor för rebelltjejer 2 av Elena Favilli och Francesca Cavallo är inte bara en fortsättning på den första boken, utan den bygger mycket på tips de fått in efter den första boken. Jag hade möjlighet att träffa författarna inför boksläppet, men livet ville annorlunda. (Jag ska ta igen alla missade chanser under bokmässan senare i år.) Boken är utgiven på Max Ström förlag.

I Godnatt för rebelltjejer får vi läsa korta ensidesavsnitt om en kvinna. Varje kvinna är vackert illustrerad av någon kvinnlig illustratör. I denna uppföljare är det kanske något fler ganska okända kvinnor som få ta plats, såsom graffitikonstnärer, extremklättare och isdykare. Författarna har sitt ursprung i Italien och en viss övervikt för italienska kvinnor syns även i den här boken. Endast en kvinna är från Sverige, drottning Kristina.

Den här boken lika bra som den föra. De bygger på samma idé och det är inget som är sämre med den här. Jag gillar att fler okända får ta plats så även jag som vuxen lär mig något. Det enda som gör mig lite ledsen när jag läser den är att jag vill inte att det ska behövas skrivas sådana här böcker. Min son tycker att det är märkligt att det det bara är tjejer i den och vill ha en med bara killar. Han är sex år och han förstår inte en hel feministisk föreläsning om varför, även om jag har försökt. Kanske  är det dags att gå vidare? Godnattsagor för rebellungar där fantastiska förebilder av båda könen får plats? Vi vill ju inte att det ska bli mer separatistiskt, i alla fall inte jag.

Som det ser ut idag behövs de här böckerna och jag kommer såklart att läsa dem för min dotter (och för min son också, utan att prata så mycket om att det bara är tjejer). Vi är tyvärr fortfarande där att tjejer och kvinnor måste lyftas fram lite extra. Men jag hoppas att det snart finns ett behov för en bok för rebellungar.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Hanneles bokparadis

1 kommentar

  1. vår 9-åring har läst Rebelltjejer1 tre gånger , nu fick hon även Rebelltjejer2, jätteglad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.