Feministbibliotekets lässtatistik för 2022

Shelfie maj 2021

Då var det dags att publicera 2022 års statistik på bloggen. Det är alltid lika spännande att sammanställa tycker jag. Det är intressant att se hur mitt läsande utvecklas och hur mycket som faktiskt är som det brukar vara.

Kön

Jag läser mest kvinnor, inget konstigt med det. Jag har dock fått höra från vissa läsare att de tror att jag inte läser manliga författare alls och det stämmer inte. Jag har läst något fler män 2022 och även lyckats läsa böcker av två olika ickebinära författare, Alex Gino och Akwaeke Emezi.

Världsdelar

Jag skiljer ut Sverige eftersom det är naturligt att man läser mer från det land där man bor och är verksam. Europa sticker ut i år och detta mycket på grund av min Ukraina-utmaning, skulle jag tro. Dessutom brände jag väl en fem-sex isländska deckare under valrörelsen. Jag är förvånad över att jag endast läst två verk från USA (hade läst tre böcker från Nordamerika, men en från Kanada). Det måste vara någon slags rekord.

Språk

Jag fick upp min läsning på tyska efter att jag upptäckt tyska serieböcker på bibblan. Jag köpte också en bok i Berlin och försökte mig på en roman före det som aldrig blev utläst. Läser tydligen mindre på engelska numer och så är jag lite irriterad på att det inte blev något på danska eller norska.

Genre

Jag läst lite mer av annat än skönlitteratur än 2021 och det kan nog bero på att jag lånat massa grafiska romaner på tyska på bibblan. Annars kan man väg lugnt säga att det flow av skönlitterär läsning håller i sig. Jag lyssnar helst på lättlästa böcker såsom deckare och feelgood och det bidrar såklart till andelen skönlitterära böcker. Gällande barn- och ungdomslitteratur så läser jag för mina barn och nu är det långa romaner även för den lilla, för vi har helt lämnat de korta barnböckerna bakom oss nu. Sedan läser jag en del ungdomslitteratur själv också.

Varifrån kommer boken?

Även om jag har vissa perioder då jag kan sluka en ljudbok om dagen vinner ändå fysiska böcker och det känns bra på något sätt. Siffrorna skiljer sig inte nämnvärt från föra året, så jag håller i mitt läsmönster.

Statistik 2022

Jag kan fortfarande dra slutsatsen att 179 kr i månaden för Storytel lönar sig, även om det känns rätt så dyrt, Jag läser och lyssnar mycket därifrån. Det är också fortfarande en hel del recenionsex, även om jag hela tiden tror att det är på väg ner. Bokhyllan är böcker som är mer än ett år gamla, även om jag kanske köpt dem till mig själv eller till mitt barn tidigare. Jag har lånat mer på biblioteket 2022 jämfört med 2021 samt köpt mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.