Recension: Gino, Alex; Rick; 2020

RickAlex Gino är en ickebinär barnboksförfattare med fokus på HBTQ. Hen har tidigare gett ut boken Melissa (som till en början hette George) om en transflicka. Rick handlar om en pojke som kommer fram till att han är asexuell och aromantisk. Boken finns på svenska och är utgiven av Lilla Piratförlaget. Där finns även George (som jag är osäker har fått den nya titeln i svensk utgåva).

Rick går i sexan och är elva år. Hans bästa vän tänker bara på tjejer, men Rick är inte intresserad av sånt. Han funderar mycket över att han inte verkar gilla tjejer på det sättet, men inte heller killar. I hans klass går Melissa, som hette George förut, och han försöker prata med henne. Hans liv förändras den dagen han bestämmer sig för att gå på ett regnbågsmöte i skolan.

Rick blir också vän med sin farfar, som även han har en queer bakgrund. Den sidan av honom känner ingen annan i släkten till, bara döda farmor Rose. Tillsammans försöker Rick och hans farfar hitta en väg för Rick framåt och det första steget är att inse att Jack inte är en värdig bästa vän.

Jag förstår att det är viktigt med representation och asexuella är inte en grupp som är speciellt synliga i litteraturen. Det här är en barnbok som riktar sig till 9-12-åringar och huvudpersonen själv är 11 år. Jag har absolut inga problem med att rikta den typen av innehåll till barn. Jag tyckte att det blev lite väl avancerat, både till formen och innehållet, för den ålderskategori som den är tänkt för. Jag tror till exempel att en lång följetång om vad singulart de är för någonting är för avancerat, samt verkligen inte gör sig i en svensk översättning.

Rick känns inte heller så trovärdig. Jag tror säkerligen att elvaåriga pojkar kan ha funderingar kring sexuell läggning, men den stora massan har det nog inte (jag har själv en elvaåring som absolut inte är där i tankarna). Men det som känns minst trovärdigt är den totala vändningen som Rick gör och byter umgänge. Den processen tror jag är betydligt svårare för barn i den åldern. Det känns lite som ett önsketänkande att en elvaåring står upp för sig själv på det sättet Rick gör, samtidigt som han helt saknar stöd eller nya vänner (dem får han senare).

Jag låter kan väl kritisk här, men jag läste Loveless och tyckte mycket om den. Böckerna liknar varandra, men är riktade till olika åldrar. Ändå är det samma termer och samma förklaringar. Det som passar för ungdomar, passar inte riktigt för den yngre åldersgruppen. Men en sak som jag tyckte om, var relationen med farfadern och att det delades queera erfarenheter över generationsgränserna.

Jag hoppas verkligen att det kommer fler böcker om asexualitet för yngre barn för det är rätt så tröttsamt att alla böcker slutar med att några barn måste ”få” varandra, precis som i romantisk vuxenlitteratur. Det borde bara göras på ett annat sätt. Rick var lite som litteraturen om homosexuella i tidernas begynnelse. Komma ut-processer dominerade då, men det nu mest är en integrerad del. Kan vi få se det i litteraturen för aroamantiska och asexuella också?

1 ping

  1. […] läst något fler män 2022 och även lyckats läsa böcker av två olika ickebinära författare, Alex Gino och Akwaeke […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.