Recension: Thúy, Kim; Smaker från Vietnam – en familjehemlighet; 2018

Smaker från Vietnam - en familjehemlighetKim Thúy är romanförfattare från Kanada och Vietnam. Hon har tidigare arbetat på restaurang och har länge tänkt att hylla sitt hemland i en kokbok. Smaker från Vietnam – en familjehemlighet är både en receptsamling och en berättelse om kvinnorna i Kim Thúys liv. Boken är utgiven på svenska av Sekwa förlag och det är en fin utgåva som är tung och passar väl i en bokhylla i köket.

Jag har läst hela boken från pärm till pärm, jag har ätit mat från den och jag har lyssnat på Kim Thúy som pratat om boken och hur den kom till. Det är maken som stått för lagandet av maten, men vi är båda roade av att laga mat så jag kommer absolut att också laga mat från den. Det är recept som är översatta till svenska förhållanden, men där råvarorna är kvar. Om det är råvaror som kan vara svåra att få tag på är de märkta med en asterisk och i bak i boken finns ett register över dessa varor och hur man kan ersätta dem alternativt köpa dem. Fantastiskt! på så sätt kan vi som har asiatiska stormarknader inom räckhåll, köpa det som behövs och de som inte har det kan ersätta till andra likvärdiga saker.

Boken är för dem som verkligen är intresserade av matlagning och i synnerhet av vietnamesisk mat. Det är kanske inte kokboken man ger bort till vem som helst, för den kräver lite av sin matlagare. Kim Thúy säger själv att detta inte är kokboken där du hittar det enklaste receptet på vårrullar. Här hittar du den maten som vietnamesiska husmödrar lagar.

Smaker från Vietnam och god lagad mat

Vi lagade biffgryta med citrongräs  och karamelliserat fläskkött. Det var två fantastiska rätter, men som den korianderhatare jag är hoppade vi helt enkelt det i fläskgrytan.

Mat från Vietnam och riesling

Här är uppläggningen med nudlar och ris och fläsk på spett. Till maten drack vi en riesling, något som rekommenderas i boken. De tär ytterligare en detalj som är så bra. En vinexpert på Systembolaget är med och kommenterar vilka viner som finns tillgängliga här som är goda till maten.

Smaker från Vietnam är en kokbok att älska. Det är också en kokbok som kan öka förståelsen för Vietnam, vietnamesiska kvinnor och den vietnamesiska diasporan. Vet du någon som älskar att laga mat från andra kulturer så är detta perfekta julklappen!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.