Kim Thúy underhöll i en timma på Pocketshop

Kim Thúy skriver lågmälda poetiska romaner om kvinnor som lever mellan två kulturer, den västerländska och den asiatiska, den kanadensiska och den vietnamesiska. När jag äntligen fick träffa henne lajv visade hon sig vara allt annat än lågmäld. Hon började prata helt utan introduktion och hon skrattade och skämtade så mycket genom hela föreläsningen att någon i publiken sa att hon skulle kunna ses som en underhållare. Pocketshop på Götgatan och Kim Thúys svenska förlag Sekwa stod för arrangemanget.

Jag skrattade och jag fällde en och annan tår när Kim Thúy berättade om sin skönlitterära kokbok Smaker från Vietnam – en familjehemlighet. Boken är tillägnad de kvinnor som uppfostrat Kim, hennes mor och mostrarna. Kvinnornas livshistorier berättas i boken och det finns porträtt på dem, både när de är strama och neutrala, såsom en vietnamesisk kvinna ska vara (det är ett tecken på styrka att förhålla sig neutral) och en när de skrattar, såsom västerländska kvinnor gör. De står med en fot i varje kultur.

Recepten i boken ska vara sådana som lagas i vietnamesiska hem. De mest kända rätterna finner du inte i den. Mat är kärlek för en vietnames och i deras kultur säger man inte ”jag älskar dig” till den man älskar, man ger dem de godaste matbitarna i deras skålar. Vi fick även en liten föreläsning om skillnaderna i tre av de mest kända asiatiska köken. I Kina använder de inte fisksås i maten, bara soja. Fisksås är något av det viktigaste i de vietnamesiska köket och det används även i thaimaten. I de thailändska rätterna finns det mycket chili och det är betydligt starkare än den vietnamesiska maten. I Vietnam satsar man mer på färska örter. Om du serverar din mat med ett fat med örter och äter maten med olika örter, så smakar den olika för varje tugga. Så gör vietnameserna.

Kim Thúys råd när du lagar hennes mat:
  • Byt ut ingredienser och experimentera med recepten!
  • Avskräcks inte från att receptet innehåller ingredienser du inte får tag på, allt går att byta ut förutom fisksåsen.
  • Ha en god vietnamesisk fisksås som luktar fruktansvärt, ingen steril trist sås från USA.
  • Lukta inte på fisksåsen.
  • Använd fläkt så att lukten från fisksåsen inte går in i näsan.
  • Köp massor av färska örter och servera till maten.
  • Använd inte wok till matlagningen på platt spis. Använd den bara till upplägg för att det ska se asiatiskt ut. Den fyller ingen funktion om man inte har öppen eld.
  • Berätta inte för någon om dina egna recept, för om någon stjäl dina recept, betyder de att de kan stjäla din man!

Kim Thúy på Pocketshop

Att lyssna på Kim Thúy är underhållande. Det kan ni se på de fyra bilderna ovan. Hennes kroppsspråk är fantastiskt och så pratar hon i 180 utan paus. Får du en möjlighet att lyssna på henne, så gör det! Du kommer inte att ångra dig.

Jag och Kim Thúy på Pocketshop

Lyckan! Så otroligt kul att f min fina kokbok signerad. Än roligare att få en liten pratstund med Kim. Hon pratade på och tyckte att det var roligt att jag redan hade hunnit laga karamelliserat fläsk. Eller inte jag då, min man stod för matlagandet. ”Är han vietnames?” frågade hon. ”Nej, han bara älskar att laga mat”, svarade jag.  

Kokboken kommer att få en hedersplats i köket. Jag ska såklart recensera boken här så fort jag läst den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.