Recension: Singer Kreitman, Esther; Demonernas dans; 1936

Demonernas dansDå har jag äntligen läst en till bok inom ramen för eu-läsningen. Esther Singer Kreitman var syster till nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer och enligt baksidetexten på Demonernas dans, anser vissa bedömare att Esther Singer Kreitmans författarskap bör uppvärderas och att hon var  den främsta författaren i syskonskaran Singer. Tranan gav ut boken på svenska 2021 och Salmomon Schulman översatte boken från jiddish. Demonernas dans är Polen i min utmaning.

Tiden är strax före första världskriget. Dvoyrele undrar vad det ska bli av henne. Hon bor med sin familj i en judisk shetl i Polen, men längtar efter ett nytt liv. Flytten till metropolen Warszawa verkar till en början vara en nystart för henne, men hon inser snart att familjen vill att hon ska gifta sig och inte ge sig ut på äventyr. Hon ser ingen annan utväg än att göra det, för att bli fri, men äktenskapet gör henne minst lika instängd. Och dessutom ensam.

Demonernas dans var en otroligt fin och feministisk roman av ytterligare en briljant författare i familjen Singer. Den unga kvinnas instängdhet och framtidsförhoppningar är fantastiskt skildrade och det går att känna instängdheten. Det var intressant att läsa Esther Singer Kreitman efter att jag läst endel om henne och jag blev inte besviken.

2 kommentarer

  1. så spännande! visste inte att Singer hade en skrivande syster. jag har varit mycket förtjust i honom. Tranans utgivning gillar jag så gott som jämt överlag

    1. Jag har inte heller vetat om det se länge. När jag skrev om alla nobelpristagare så missade jag det. Fick med en annan skrivande syster dock (Thit Jenssen från Danmark).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.