Semesterutmaningen: Malta avslutad trots utebliven resa

Valletta

Vi var aldrig på Malta i maj. Jag brukar alltid vilja läsa böcker från det land jag ska till innan resa. Nu är Malta ett land jag tidigare försökt hitta litteratur ifrån, men endast hittat lite dikter av en enda kvinnlig författare. Den här gången gick det faktiskt bättre och förutom nämnda författare (Maria Grech Ganado), hittade jag tre kvinnliga författare till. En roman blev det också.

Jag vet inte om jag kan dra några långtgående slutsatser av maltesisk litteraturhistoria av detta skrala utbud, men det var roligt att mycket i dikterna och novellerna och även i romanen, hade Malta i centrum,. På så sätt kunde jag läsa mig mycket om Maltas historia och kultur. Det är ju därför jag gör sådan här utmaningar, så det får anses mycket lyckat.

Jag skrev dessutom om en maltesisk feminist, Agatha Barbara, som varit landets president. Jag har henne att tacka för att jag lärt mig mer om landets politiska historia. Malta är ju ett land där abort är mer eller mindre totalförbjudet, men samtidigt är det ett fritt EU-land. Jag är lite fascinerad av detta och såg fram emot att besöka landet. Nu hoppas jag att det kommer att hända 2021 istället!

Det jag läste

Others, across av Clare Azzopardi (noveller)

Memory rape av Maria Grech Ganado (lyrik)

Of cloves and bitter almonds av Lou Drofenik (roman)

Tread lightly av Emma Kate Lewis (novell)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.