Johanna Schreiber är en författare som jag återkommer till, inte bara för att jag känner henne, utan för att hennes feelgoodromaner verkligen tilltalar mig. Vända blad är den andra boken i serien om Schantz förlag. Den första var Mellan raderna och den har jag förstås också läst och recenserat. Johanna Schreibers böcker ges ut på Norstedts.
Vända blad handlar om Clara, alltid lika duktiga och pålitliga Clara. Hon är den eviga singeln som alltid kan jobba mycket. Hennes alltid så perfekta lillasyster Amanda ska gifta sig och frågar om hon vill vara tärna och det gör henne helt ställd och hon önskar innerst inne att Amanda frågat någon annan. Hon skulle aldrig kunna leva upp till Amandas perfekta liv, vilket även deras mamma verkar anse.
Samtidigt som hon har bekymmer privat, behöver Clara en riktigt bra bok att ge ut om hon inte ska behöva ge upp feelgood-genren och börja jobba med deckare, som hennes arbetsgivare hotar med. När hon hittar ett perfekt manus, blir hon överlycklig och gör allt för att få alla att förstå vilket fantastisk manus det är. Hon bestämmer sig för att åka upp till Kiruna och träffa författaren, men det blir inte alls som hon tänkt sig. Det visar sig nämligen vara en man och en snygg sådan.
Vända blad är en klassisk feelgoodhistoria, men samtidigt är det inte bara en kärlekshistoria. Framförallt är det en berättelse om att göra upp med sitt förflutna och förväntningar eller brist på förväntningar från familjen. Boken innehåller också en mycket fin vänskapsrelation mellan Clara och hennes chef Beatrice. Den historia som jag nästan tyckte var mest spännande, var syskonrelationen mellan Clara och Amanda.
Kärlekshistorien är fin, men den skulle inte stå sig fristående. Det gör det ju inte heller och det jag tycker så mycket om i Johanna Schreibers böcker, att det är så mycket runt omkring som också är bra och spännande. I många feelgood kan de ju mer känna som utfyllnad, men här är det istället det bärande. Någonstans tyckte jag också att det var fint att den lågmälda kärlekshistorien fick spegla Claras lågmälda personlighet.
Det är fantastiskt roligt att få läsa om alla intriger i förlagsbranschen och det märks att Johanna har koll här. Jag kan inte avsluta recensionen utan att nämna den fantastiska scenen i boken där Claras manus diskuteras och där folk har frågor om huruvida författaren är same eller inte. Det är SM i att vara woke och identitetspolitik och det är så roligt att jag skrattar så jag nästan gråter. En liten reflektion om vår samtid och ett exempel på hur rolig Johanna Schreiber är.
Jag skulle säga att Vända blad är Johanna Schreibers bästa bok hittills. Nu börjar hon också bli varm i kläderna när det gäller Schantz förlag och jag hoppas på fler böcker i serien. Kanske får vi se Daniel som huvudperson i nästa bok? Jag tycker nästan att det är uppbyggt för det.
2 pingar
[…] Bloggat om boken har och dagarna går, Enligt O, hyllan, Stories from the city, stories from the sea och Feministbiblioteket […]
[…] känna. Hon har precis avslutat en trilogi om det påhittade förlaget Schantz. Den andra boken, Vända blad, var den jag tyckte bäst om och den handlar om förläggaren Clara och författaren Mika, som […]