Recension: Savičević, Olja; Adjö cowboy; 2010

Adjö cowboyI bokcirkeln Läsa jorden runt läste och diskuterade vi Adjö cowboy av Olja Savičević för ett tag sedan. Temat för den träffen var Balkan och förutom Fri av Lea Ypi från Albanien läste vi den här boken från Kroatien. Boken är utgiven på förlaget Gavrilo, som ger ut böcker från Balkan och den kom på svenska 2017. Den är översatt av Djordje Zarkovic och fick utmärkelsen årets översättning 2017.

Rostina återvänder till sin hemby för att ta reda på varför hennes bror valt att avsluta sitt liv. Hon är det av syskonen som fått möjlighet att studera på annan ort, något hon ständigt återkommer till i boken. Hon fick fadersarvet för att läsa vidare, medan lillasystern fortfarande bor kvar i hembyn. Hon har också gått vidare till högre studier, men bor nära deras mamma och har en närmare relation till henne. Rostina verkar inte ha någon djupare relation med resten av familjen, ändå drabbade broderns dödsfall henne hårt.

Adjö cowboy var en lite knepig bok att läsa, tyckte jag. Ena stunden var den lättläst och lättillgänglig för att sedan bli mer ointressant och jag tappade tråden. Den gick i vågor och därför kom jag aldrig riktigt in i den. Det var fint berättat om sorgen efter en bror man kan inte haft så bra kontakt med, men det var inte så engagerande som jag hade önskat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.