Recension: Dimitrova, Kristin; My Life in Squares; 2010

My life in squaresDet är sannerligen inte lätt att hitta bulgarisk litteratur. Mycket av det jag hittat har jag redan läst, i alla fall det som finns på svenska. Efter mycket sökande fann jag Kristin Dimitrova, en bulgarisk poet som finns översatt till engelska. My life in squares fanns på Amazon så jag slog till. Den är från 2010, så Kristin Dimitrova är en samtida poet.

Jag tyckte mycket om dikterna, som hade en modern vardaglig klang. Eftersom jag inte gör hundöron i mina böcker, brukar jag fota av sidor med dikter som berört mig extra mycket i i det här fallet handlade det om en dikt om böcker. Mitt i pick säger jag som boknörd.

A plan

I’m going to buy strawberries,
then I’ll drink tea,
but not before that.
I know one has to work
but I can’t do it all the time,
ans as for the books I havn’t read, 
I’ll read them one by one.

Sedan upptäckte jag en dikt om Baba Jaga. Det är alltid lika roligt när hon dyker upp. Det är enligt slavisk tradition en hemsk häxa. Hon förekommer i Dubravka Ugresic bok Baba Jaga la ett ägg, men jag har även sätt på henne i andra sammanhang. Här är början på en dikt där hon finns med:

Faith

Stefcho from Slatina Town,
believes in Batman.
He believs in Baba Jaga too,
in Santa Claus, the fairies,
the aliens, Dracula,
the sven dwarfs and
Snow white.

My life in squares var ett fint möte med en bulgarisk författare. Jag tycker mycket om att läsa poesi från olika delar av världen, främst modern sådan och jag tyckte om den här boken.

1 ping

  1. […] Kristin Dimitrova – My Life in Squares: Bulgarien är en av de svåraste länderna att hitta litteratur ifrån, är min erfarenhet. Jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.