Recension: Sattouf, Riad; Framtidens arab 4; 2018

Framtidens arab 4Förra året lånade jag Riad Sattoufs alla seriealbum Framtidens arab, och sträckläste dem. Nu har del fyra varit tillgänglig på svenska ett tag och jag gick till bibblan här i Nacka och lånade den. Framtidens arab är en berättelse om en barndom som delats mellan Syrien och Frankrike och ifrågasätter starkt kvinnorollen som tilldelas kvinnor i Mellanöstern. Böckerna ges ut på Cobolt förlag.

När boken börjar bor Riad med sin mamma och sina bröder i Frankrike, granne med sin mormor. Fadern jobbar som lärare i Saudiarabien och dit har modern vägrat att flytta. Det fanns en gräns för henne hur inskränkt liv hon har kunnat acceptera. Riad börjar skolan i Frankrike och glömmer så sakteliga bort arabiskan. En dag kommer pappan hem och tar med familjen på ”semester” till Syrien. Där blir det uppenbart att han håller på att bygga ett hus och planerar att bo med sin familj. Riad får åter börja i syrisk skola där lärarna slår eleverna. De slipper inte ut förrän faderns flykt från militärtjänstgöringen blir känd och han tvingas fly landet till fots. De andra kan ta flyget hem till Frankrike.

Riad lever större delen av sin tonårstid i Frankrike med en frånvarande pappa som behagar dyka upp då och då. Det är fint skildrat med att hans lillebror lite diskret undrar vad det är för man som plötsligt flyttat in hos dem. Fadern bli allt mer radikaliserad och uttrycker ofta kvinnofientliga och rasistiska saker inför sina barn. Modern blir alltmer uppgiven och hon och har begränsade möjligheter att göra det bästa för sin familj.

Framtidens arab 4 är mer allvarlig än de tre första, vilket känns helt naturligt eftersom Riad blir äldre och mer reflekterande. Boken har fortfarande många humoristiska inslag, men det känns som att vi nu går in i allvarligare delar. Boken slutar mycket dramatiskt och de två tänka sista delarna ska bli oerhört spännande. Framtidens arab 5 kom på franska 2020, medan del sex inte är skriven än. Jag tycker mycket om de här seriealbumen och Riad Sattouf kan inte bara teckna, han kan berätta spännande historier också. Del fyra är en i särklass bästa boken i serien hittills.

1 kommentar

  1. Jag har läst Framtidens arab 1-5. Jag gillar dem mycket! Jag kan inte väntä nästa del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.