Sandberg, Sheryl; Lean in; 2013

Lean inSheryl Sandberg är operativ chef på Facebook och hon är en kvinna som inte drar sig för att fråga en kvinna som söker jobb på företaget om hon planerar att skaffa barn, trots att detta är olagligt i USA. Anledningen att hon frågar är för att övertyga dem om att det går att både arbeta hårt och vara en bra mamma. Lean in är varken en handbok, biografi eller ett feministiskt manifest, det är något av en mix om Sandberg själv får definiera genren.

Hur kan en kvinna ha ett sådant krävande jobb som operativ chef på Facebook och samtligt vara mor till två barn? För män har detta gått utmärkt genom århundradena, men kvinnor har varit tvungna att välja att sluta jobba. Idag är förutsättningarna annorlunda, ändå väljer kvinnor ofta bort karriären. Sandberg tycker att detta är synd och slöseri med resurser och hon vill uppmuntra kvinnor att göra karriär och göra det de vill. Det går att klara det, bara kvinnor hjälper varandra och framförallt, hjälper till att sudda ut könsroller och normer.

Sandberg är feminist och hon har skrivit en bok som blivit enormt uppmärksammad. Sandberg var tidigare i år omslsgsperson i Time och hon säger öppet att hon inte bara är ledare, hon är även feminist. Som bok är den inte speciellt kontroversiell med svenska mått mätt. Hon nämner exempelvis knappt att män inte bara kan hämta barnen på förskolan, utan också faktiskt vara pappalediga. Ändå tycker jag att det var en intressant bok som tog upp många saker som är värda att fundera över, såsom karriär vs vara med sina barn och svenska vs amerikanska förhållanden. I dessa frågor lär jag återkomma.

Läs gärna Linda Skugges recension av boken i senaste nummer av Magasinet Neo.

Läs mer: Adlibris, Bokus

3 kommentarer

1 ping

  1. Det låter som en väldigt intressant bok! Dessutom delar jag efternamn med författaren:)

    1. Åh, du har ett amerikanskt efternamn 😉

  2. Yeah, mam:))))

  1. […] ser mycket fram emot Hann Rosins The end of men, som ska ha vissa likheter med Sheryl Sandbergs Lean in. Lady Almina, som ska vara verklighetens Cora Crawley, var en överraskning som jag välkomnade. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.