Recension: Tatiano, Lehua M; ur A Bell Made of Stones; 2016

A Bell Made of Stones Lehua M Tatiano är från Guam, en ö i Stilla Havet som formellt tillhör USA. Hon räknas som queer författare och är multikonstnär. Jag har läst dikter av henne som jag funnit här och här. Hon har skrivit två diksamlingar, A Bell Made of Stones som kom 2013 och Inside Me an Island som kom 2018.

Lehua M Tatianos poesi tycker jag har vissa likheter med No’u Revilla, som också hon är en queer författare som tillhör ursprungsbefolkningen. Det är variation i både språk och form. Dikten One Kind of Hunger är en dikt om en pojke som hör berättelser ur en sten och den har många influenser från kulturen på Guam. Precis som Revillas dikter så tyckte jag Tatianos var lite svårtillgängliga.

En liten detalj som inte alls har med själva poesin att göra är att huvudstaden i Guam heter Hagåtña, vilket fick mig att googla bokstaven å. Det visar sig att förutom de nordiska språken så är chamorro ett av få språk som använder bokstaven å. Språket talas på just Guam, som förövrigt heter Guåhan  på chamorro. Varsågod för de informationen!

2 kommentarer

 1. Typisk kunskap som kan visa sig ovärderlig vid tex quizkvällar! ?
  För övrigt tycker jag det är ett jättecoolt projekt att läsa något från varje land. Trots att jag har so-blocket (inklusive geografi alltså) som huvudämne, kan jag absolut inte alla! (Och huvudstäderna ska vi bara inte tala om…)

   • Hanna6 augusti, 2018 kl. 11:11
    Författare
   • Svara

   Men eller hur? Geografi var alltid mitt nördområde och jag sätter lite prestige i att uppdatera mig. Det är lite roligt faktiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.